SEGRE

EDITORIAL

Col·laboració policial i protagonismes

Creat:

Actualitzat:

El membre de la cèl·lula jihadista dels atemptats de Barcelona i Cambrils, Mohamed Houli Chemal, que va resultar ferit en l’explosió de l’habitatge d’Alcanar, va ratificar aquest dimarts davant del jutge que el grup preparava un atemptat de “més envergadura” contra monuments de Barcelona. També va identificar, un a un, els companys de comando, tant els cinc abatuts a Cambrils com el tirotejat a Subirats, Younes Abouyaaqoub.

Les declaracions dels detinguts corroboren que la tragèdia hauria pogut ser molt més gran i reconfirmen la importància de la col·laboració entre forces policials i la mateixa ciutadania per prevenir, detectar i desarticular qualsevol indici d’atemptat a Catalunya, Espanya, Europa i el món sencer. En aquest context de màxima alerta, sorprèn i provoca neguit que l’Associació Unificada dels Guàrdies Civils (AUGC) i el Sindicat Unificat de Policia (SUP) denunciïn l’“exclusió dolosa” i l’“aïllament” patit per tots dos cossos durant la investigació i la gestió de l’atemptat rebut a Barcelona dijous passat.

La manifesta “debilitat de les institucions i dels responsables polítics” a Espanya ha provocat, segons ells, que l’“experiència” i l’“estructura” a nivell “nacional” dels dos cossos en l’àmbit de la lluita antiterrorista hagi estat “marginada en la investigació”.

La Guàrdia Civil està en el seu dret de reivindicar la seua provada experiència en la lluita contra el terrorisme i de criticar el paper adoptat pel Govern de l’Estat davant dels fets de Barcelona, però, quan encara no estan ni enterrades la majoria de les víctimes, no sembla la millor manera de continuar amb la col·laboració indispensable per poder lluitar contra aquesta xacra global.

Tampoc sembla apropiat per part d’un dels cossos de seguretat puntals de la seguretat a Espanya demanar al Govern que imposi protagonisme en unes competències de seguretat ciutadana que són pròpies dels Mossos i que amb tanta professionalitat han exercit. Menys competeix encara a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional preocupar-se per la imatge que hagin pogut donar o deixar de donar les institucions catalanes.

Les forces de seguretat han de centrar-se a perseguir els delictes i col·laborar i compartir informació amb la resta dels cossos policials. Les decisions polítiques corresponen als governs i als parlaments, i als ciutadans, jutjar-les per ratificar-les o canviar-les mitjançant el vot.

tracking