SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Qualsevol procés rupturista té uns costos econòmics i, en els fulls de ruta independentistes, els més realistes advertien que la independència comportaria sacrificis, mentre que els il·luminats, que també eren els que més ressò tenien, ens anunciaven un panorama panglossià, una vegada alliberats de l’“Espanya que ens roba”. A l’altre bàndol, van sorgir els apocalíptics, que van anunciar la ruïna total i, així, l’Autoritat Fiscal Independent va xifrar en 12.000 euros les pèrdues per a l’any entrant, amb una rebaixa del PIB entre les quatre dècimes i l’1,2 per cent, mentre d’altres més prudents, com el BBVA, rebaixaven les pèrdues a tres dècimes.

Tots anuncien baixades del PIB i pèrdua de competitivitat, encara que cadascú porta l’aigua al seu molí i el Banc d’Espanya eleva fins als 2,5 punts la pèrdua del PIB del 2018, la qual cosa representaria 27.000 milions, mentre que la Cambra de Barcelona la rebaixa fins a dos dècimes per al pròxim exercici, després d’una caiguda més acusada en el vigent. Tot plegat són previsions perquè ningú sap el que ens espera, el grau de crispació polític i social i el seu impacte en l’economia, però sí que hi ha coincidència a rebaixar les expectatives de creixement i, sobretot, a considerar que pot truncar-se la recuperació de la llarga crisi que hem patit.

L’últim diagnòstic ha arribat de la Comissió Europea, i ahir el comissari Pierre Moscovici va donar la sorpresa a l’augmentar la previsió de creixement d’Espanya del 2,8 al 3,1 per cent per a aquest any i també per a l’any que ve, de forma que passaria del 2,4 al 2,5, si bé adverteix que hi ha un risc per a aquest creixement que es diu Catalunya, amb un impacte que fins ara ha estat contingut als mercats, però que pot tenir repercussions en les previsions de creixement. És a dir, que hi ha serioses nuvolades sobre el futur econòmic, però que encara està a les nostres mans evitar les inundacions i que es frustrin les esperances de recuperació, perquè seguim en crisi i, al marge de les xifres macroeconòmiques, ahir vam conèixer una dada que ens afecta més de prop: el salari mitjà baixa per primera vegada en deu anys, trencant la tendència de petites pujades que s’havia registrat des del 2006. El salari mitjà s’ha situat en 1.878 euros, 1.952 a Catalunya, i és un trist consol que pugi el PIB mentre baixen els sous i que una tercera part dels assalariats siguin mileuristes.

tracking