SEGRE

Creat:

Actualitzat:

“Posi dia i hora” ha sigut el primer missatge del nou president de la Generalitat, Quim Torra, dirigit al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per reclamar-li diàleg i la resposta ha estat immediata: Rajoy està disposat a reunir-se i dialogar, però sempre dins de la llei, recordant que “a Catalunya només hi pot haver un president, una sola legalitat i unes úniques institucions que són les que marca la Constitució”.

Serà difícil que el diàleg sigui efectiu si el primer manté la seua reivindicació de la república i el segon només accepta parlar dins de la Constitució i és el primer dels grans reptes que afronta Torra: fer compatible el seu programa republicà, el reconeixement de la legitimitat de Carles Puigdemont i la restitució dels consellers cessats amb el marc constitucional espanyol perquè ja van confirmar ahir Rajoy i Pedro Sánchez que les seues decisions seran mirades amb lupa i no els tremolarà el pols a tornar a aplicar l’article 155 que hauria de deixar d’aplicar-se quan prenguin possessió Torra i el seu nou govern. Serà una espasa de Dàmocles perquè el Govern espanyol ha perdut la por al famós article a la vista que la seua aplicació no els ha generat excessius problemes, ni ha alterat substancialment la vida quotidiana a Catalunya, i Torra ho tindrà complicat per acontentar els seus, i especialment la CUP, sense vulnerar el marc legal espanyol.

Tampoc no ho tindrà fàcil per fer realitat la seua voluntat d’una república inclusiva, plural i per a tots perquè bona part de la societat catalana ja li ha recordat els seus escrits anteriors i haurà de demostrar amb fets que les seues disculpes són sinceres i serà tot un repte mantenir la lleialtat amb Berlín i l’obligació institucional d’assumir una presidència efectiva. Haurà de fer molts equilibris per evitar el caràcter interí que li han assignat i marcar un perfil propi sense ferir susceptibilitats, ni provocar dissensions en el bloc que li ha donat suport. I per damunt de tot, té el repte d’elaborar uns pressupostos, marcar unes prioritats, revertir els efectes del 155 que han paralitzat projectes i actuacions i dinamitzar l’acció pública, en una paraula, governar. I haurà de fer-ho amb una majoria molt ajustada en la qual pot decidir la CUP, que ahir ja començava a protestar, i amb un finançament que segueix estant controlat per Madrid. Tot un repte per a gegants.

tracking