SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La difusió d’unes converses gravades a l’expresident del FC Barcelona, Sandro Rosell, han desencadenat una tempesta sobre el trasplantament de fetge al que era futbolista del club Éric Abidal, per la insinuació del dirigent que el fetge havia estat comprat, malgrat que es va presentar com la donació d’un cosí del jugador. El tema és molt greu perquè afecta una de les entitats que millor funcionen en aquest país, l’Organització Nacional de Trasplantaments, que vetlla pel rigor ètic i el compliment de tots els protocols en qualsevol operació fins al punt de convertir-se en model seguit per altres països, i també la imatge del futbolista i del club, del centre que va fer el trasplantament, l’Hospital Clínic, i de la mateixa conselleria de Salut, al marge que insinua l’existència d’un tràfic d’òrgans.

Les proves que s’hi aporten són quatre converses gravades entre Rosell i un interlocutor de moment desconegut en què a més de desqualificar el jugador s’insinua que li han comprat un fetge, però la investigació oberta pel jutjat número 28 de Barcelona es va arxivar al no poder definir cap il·lícit penal i la mateixa ONT ha assegurat que el trasplantament es va fer d’acord amb el que marca la normativa vigent, però que tenint en compte la gravetat del que s’ha denunciat, obrirà una nova investigació conjuntament amb el Clínic i la conselleria. Els protocols que se segueixen per a qualsevol trasplantament a Espanya són especialment estrictes i més quan es tracta d’una donació d’una persona viva, perquè primer ha de ser avaluat per un metge aliè a l’extracció i el trasplantament, que ho analitza des d’un punt de vista mèdic i també psicosocial.

En segon lloc, ha de donar el vistiplau el comitè d’ètica del centre que emet una resolució fonamentada, i en tercer lloc el donant ha de comparèixer davant d’un jutge en presència de l’equip que l’ha avaluat i també del que ha de fer el trasplantament. Com ha destacat la presidenta de l’ONT, són molts professionals els involucrats en el procés que a més són especialment rigorosos a paralitzar el trasplantament si hi ha sospites en qualsevol de les fases de compensació econòmica, però volen recopilar tota la informació per aclarir qualsevol dubte sobre el cas. Que s’aclareixi el tema perquè hi ha molts malalts esperant un òrgan que confien en la neteja i l’ètica del procediment.

tracking