SEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’any passat es van imposar a Lleida 130.000 multes a conductors per excés de velocitat, 30.000 més que en l’anterior exercici.

Si dividim la freda xifra ens adonarem que els lleidatans van ser sancionats 357 vegades cada dia per córrer més del que està permès, o el que és el mateix, que cada hora 15 conductors posen en perill la seua vida i la dels altres saltant-se els límits del codi de circulació. A més, dos conductors al dia són caçats al volant amb excés d’alcohol, i gairebé uns altres dos havent consumit substàncies estupefaents.

El perquè després d’uns anys de millora en la conscienciació al volant s’ha tornat a xifres estratosfèriques de temeritat i sinistres té diverses explicacions: cotxes amb prestacions superiors a la velocitat permesa, relaxació dels controls de trànsit, sobretot en cap de setmana amb més joves al volant, pèrdua de consciència col·lectiva, entre molts d’altres.

Però el que està clar és que el repunt de multes està directament relacionat amb els accidents de trànsit que retornen a xifres que pertanyien al passat. Així, el 2017 van morir 1.830 persones en accidents de trànsit a Espanya, 20 més que el 2016 i més de 9.500 van resultar ferides greus.

Preocupa sobretot l’augment de la xifra de morts més exposats al perill. Vianants, ciclistes i motoristes que ja són el 46% del total de morts. A les comarques de Lleida, el 2017 van morir 40 persones, davant les 30 del 2016, un 33 per cent més que parla per si sol.

La conclusió no pot ser cap altra que totes les administracions competents, Estat, Generalitat, ajuntaments i per descomptat Tráfico, Trànsit i educació viària en general han d’intervenir immediatament en l’assumpte i dissenyar un pla estratègic que acabi amb aquesta sagnia d’incivisme que, al seu torn, es trasllada a un increment de morts i ferits a la carretera.

El carnet per punts va ser en el seu dia un èxit que va aconseguir fer minvar considerablement la xacra de les víctimes de l’asfalt, però el temps ha anat relaxant les conseqüències i toca prendre noves mesures.

Els experts coincideixen que és necessari incidir en la vigilància, la sanció i la difusió dels perills al volant. Posem-nos a la feina, doncs, perquè els signes d’alarma són ja molt evidents.

tracking