SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Desafortunadament, hem de repetir la temàtica d’ahir sobre la sagnia que estan suposant els accidents de trànsit a Catalunya en general i a Lleida en particular perquè, després d’un diumenge nefast amb quatre víctimes mortals en dos sinistres, a Balaguer i a Bassella, ahir ens vam despertar amb un nou xoc, aquesta vegada a Ribera d’Ondara, que va segar dos vides més.  Si el cas de Balaguer era especialment dramàtic, al morir dos germans i la parella d’un d’ells, d’edats compreses entre els 23 i els 30 anys, l’accident d’ahir no és menys esgarrifós.

Hi van morir un camioner, el tràiler del qual s’havia avariat, i el conductor de la furgoneta que va anar a socórrer-lo, quan tots dos van ser envestits per un altre camió que se’ls va emportar, a ells i als seus respectius vehicles. Arran d’aquesta alta sinistralitat i els seus tràgics resultats (a Catalunya han perdut la vida 128 persones aquest any, xifra notablement superior a la registrada durant les mateixes dates del 2017), el Servei Català de Trànsit (SCT) va anunciar ahir que intensificarà la presència policial a les carreteres amb més controls i més sancions.

“El nostre objectiu és la visió zero en accidents de trànsit i serem el màxim de contundents i implacables” amb les actuacions de risc, com podria ser l’ús del mòbil al volant, segons va dir el director del SCT, Juli Gendrau, que va qualificar les últimes 24 hores de “nefastes”. En aquest sentit, va apuntar que la sinistralitat mortal s’havia disparat un 90% en festius i va assenyalar que “la relaxació en moments de lleure i celebracions acaba produint distraccions, excés de velocitat i confiances que, al seu torn, provoquen víctimes mortals”. 

Seria bo, doncs, reflexionar a nivell personal, abans d’asseure’ns al volant, de la responsabilitat que això implica, més enllà de les mesures coercitives que imposin les administracions competents. Perquè una badada d’escassos segons per atendre el telèfon o canviar l’emissora de ràdio o la música que escoltem pot comportar conseqüències dramàtiques. No portar el cinturó de seguretat en cas d’accident, circulant a només 50 quilòmetres per hora, té uns efectes similars a si saltéssim d’un tercer pis. Potser visualitzar aquestes circumstàncies, ni que sigui només un moment, ens pot ajudar a aguditzar els cinc sentits abans de posar-nos a la carretera.

tracking