SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Després de tant reclamar-la, al pla de Lleida i Barcelona hem tingut la fase 3 més curta, de tot just unes hores, perquè va entrar en vigor amb la seua publicació al BOE ahir i ha quedat derogada hores més tard amb el decret de la Generalitat pel qual recupera les competències restringides amb l’estat d’alarma i assumeix el control de la desescalada amb una nova etapa que ha batejat com la “represa”, el nom que Torra vol donar al que Sánchez havia batejat com a “nova normalitat”. Al marge de com vulguin anomenar les coses i de l’obsessió per marcar diferències, cal preguntar-se, com fan alguns dirigents empresarials, per què Lleida no va poder passar de fase dilluns com va succeir amb Girona o la Catalunya central, o què va canviar des de divendres, en què no es va demanar el canvi de fase, a diumenge, en què ja es va anunciar que es reclamaria perquè hi ha hagut empreses i sectors perjudicats i s’ha perdut una setmana a recuperar la normalitat.

La nova etapa, de “represa”, ve marcada per la recuperació immediata de la mobilitat entre les comarques catalanes i també amb les altres autonomies i els països europeus de l’espai Schengen a partir del diumenge 21, un pas que sens dubte beneficiarà el turisme de les nostres comarques, que esperen l’arribada de visitants de les ciutats, però que també pot crear problemes de massificació i riscos sanitaris tenint en compte que la setmana que ve és Sant Joan, amb proliferació de sortides, festes i revetlles. La intenció de la Generalitat és simplificar les normes i que estiguin regides sempre per criteris de claredat i rigor per evitar confusions i garantir que tots puguin complir-les.

El més significatiu és que seguirà sent obligatòria la mascareta i respectar la distància d’1,5 metres i fins al 25 de juny es mantenen les limitacions d’aforaments en actes públics, amb límit del 50 per cent en recintes tancats i del 75 per cent en els que siguin a l’aire lliure per minimitzar riscos amb les revetlles de Sant Joan. A partir del 25, desapareixeran els percentatges i segons la consellera Budó seran els mateixos ciutadans els que hauran de garantir la distància d’1,5 metres amb l’obligació de sectoritzar espais en llocs molt freqüentats. En qualsevol cas, l’important serà la responsabilitat cívica dels ciutadans no només per complir les normes, sinó per minimitzar possibles riscos aplicant el sentit comú.

tracking