SEGRE

EDITORIAL

La difícil formació de les meses electorals

Creat:

Actualitzat:

A falta de deu dies per a les eleccions ha sorgit un problema que ni es plantejava en altres comicis: els recursos i al·legacions per no formar part de les meses electorals amenacen amb problemes per constituir-les. De moment, hi ha més de nou mil recursos presentats pels 82.000 membres designats pels ajuntaments per formar part de les meses, un deu per cent que pot incrementar-se perquè el termini per impugnar la designació de set dies després de la notificació encara és obert i hi pot haver més recurrents. L’allau d’impugnacions, que per exemple han estat fins ara majoritàriament acceptades per la Junta Electoral de Balaguer, pot crear un problema per a la composició de meses si afecta els membres designats i els suplents.

La llei estableix les causes per les quals es pot eludir la participació en les meses, que van des de malalties, discapacitats i la necessitat d’atendre familiars fins a la prestació de serveis essencials, entre altres, però no consta com a causa la por a contreure una malaltia. Es planteja un primer problema per atendre les al·legacions, que s’han multiplicat i que necessitaran suport d’especialistes mèdics per valorar-les i tramitar-les. Si s’accepten, passen a tenir responsabilitat els suplents i, si no compareixen sense que ho hagin autoritzat les respectives juntes electorals, poden incórrer en delicte electoral i es planteja un problema afegit: qui forma part de la mesa. Segons la llei, s’incorpora els primers votants com a mesura excepcional, però si en aquesta primera franja voten persones amb risc de contagi el problema pot multiplicar-se, a banda de ser una solució discriminatòria que penalitza els que primer van a votar.

S’ha plantejat com a possibilitat alternativa per solucionar el problema crear una borsa de voluntaris per formar part de les mesa en cas d’absències d’última hora, però la mesura també podria considerar-se que vulnera la neutralitat i l’objectivitat de les meses, que han de designar-se per sorteig. Problemes nous en unes circumstàncies també noves que obligaran a respondre amb urgència, imaginació i neutralitat.

Bárcenas estira la manta

Havia amenaçat de fer-ho i l’extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas ha acabat per acusar directament el PP de finançament irregular, d’haver rebut donacions d’empreses a canvi de contractes públics, d’haver rebut pressions per estar callat a canvi que la seua dona no entrés a la presó i, sobretot, que Rajoy estava al corrent de tot i va destruir la documentació. Té feina la Fiscalia Anticorrupció per confirmar la denúncia i també el Partit Popular per defensar-se de l’acusació 

tracking