SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ens atansem a l’any de pandèmia i, de la mateixa forma que el balanç sanitari és dramàtic, amb més de 60.000 morts a Espanya, prop de vint mil a Catalunya i més de 2.250.000 a tot el món, l’econòmic amenaça de provocar una crisi sense precedents que com succeeix sempre perjudica els més febles. Ja s’ha conegut que el descens del Producte Interior Brut ha superat l’11 per cent en una caiguda sense precedents, i aquesta mateixa setmana es divulgaven les estadístiques de l’atur, amb un nou creixement al gener i una pujada acumulada entorn del 30 per cent, sense incloure els treballadors inclosos en els ERTO i una dada nova de l’Institut Nacional d’Estadística, pel qual una de cada cinc microempreses ja ha hagut de tancar.

Concretament a Lleida han estat els 1.850 les empreses que han hagut d’abaixar la persiana, el 15 per cent de les empreses amb assalariats que funcionaven abans de l’inici de la pandèmia i, a més, 2.700 autònoms han hagut de deixar de treballar a la província.

Les empreses més perjudicades són les que tenen menys de cinc treballadors i, en el conjunt estatal, fins a 140.000 empreses van haver de prescindir de tots els seus treballadors en el primer trimestre, 43.000 en el segon i 56.000 en el tercer. Malgrat la sagnia, la situació no ha remuntat perquè la pandèmia i les seues restriccions es mantenen sense que s’entrevegin solucions a curt termini per a la recuperació econòmica.

La bretxa oberta és profunda i sectors com el comerç o l’hostaleria, els principals damnificats, es queixen de la diferència de tracte respecte a altres països, on l’administració ha cobert part de les pèrdues de facturació amb més agilitat burocràtica que la demostrada aquí.

Amb tot, l’Institut Nacional d’Estadística constata que l’aprovació dels ERTO ha ajudat a millorar la supervivència d’algunes empreses i que els treballadors afectats poguessin sortejar la crisi, però és una mesura pal·liativa i no reactivadora, per la qual cosa caldran nous estímuls per recuperar aquestes petites empreses que han tancat i que es converteixen, malgrat l’atomització, en les més grans generadores d’ocupació. I els ajuts europeus haurien de centrar-se en aquestes pimes que pateixen la crisi amb més cruesa i que tenen menys mecanismes de reactivació que les grans corporacions.

Confinament comarcal

A partir de dilluns es rebaixen lleugerament les restriccions a Catalunya: passem del confinament local al comarcal, l’hostaleria podrà obrir una hora més al matí i al migdia i es reobren els gimnasos com a novetats destacades. Petits canvis com a reflex de lleugeres millores, però que ningú es relaxi perquè encara falta molt.

tracking