SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Com era previsible, les xifres de l’atur del febrer que es van donar a conèixer ahir són dolentes, i a Espanya hem tornat a superar la barrera dels quatre milions de parats, que no es registrava des de l’abril del 2016. L’impacte de les successives onades de la Covid està sent demolidor en l’economia i en l’ocupació, fins al punt que la xifra de desocupats ja representa el 17 per cent de la població activa, i el nombre d’afiliats a la Seguretat Social tampoc ha experimentat al febrer símptomes de recuperació després de l’enfonsament del gener.

A aquests quatre milions d’aturats cal afegir els 900.000 treballadors que estan inclosos en ERTO i que no compten en les xifres d’atur, el futur dels quals dependrà de la recuperació de l’economia o dels ajuts que l’administració injecti a les empreses.

A Lleida, per la seua major dependència del sector primari, la situació no és tan aclaparadora i l’atur representa un 12 per cent sobre la població activa, cinc punts menys que en el conjunt espanyol, però és molt significatiu que l’any que portem de pandèmia l’atur ha augmentat un 31 per cent, en 6.590 persones, amb set mil treballadors que han vist reduïda o suspesa la feina pels ERTO, que en general funcionen bé però són insuficients. 

En aquest sentit, des del mateix ministeri de Treball s’admeten símptomes d’esgotament a les empreses, especialment en les petites i mitjanes i els autònoms, que pateixen per les restriccions en sectors clau per generar ocupació com el turisme, l’hostaleria i el comerç.

Els errors de Cultura

Després de massa dies de clamorós silenci sobre el Museu, la consellera de Cultura ha admès errors de comunicació, i el principal és no haver explicat el seu canvi de criteri i fins i tot referir-se a “la tornada” de les obres a Barbastre, on mai no han estat. Es refugia en l’actitud del bisbe, però l’Església sempre ha mantingut la mateixa postura i el que ha canviat és la del consorci que presideix. El trasllat ja està en marxa i cap administració defensa el Museu de Lleida. 

tracking