SEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’endemà de conèixer-se l’últim informe de l’Agència Europea del Medicament i que el ministeri de Sanitat i la majoria d’autonomies decidissin un nou canvi en el protocol de vacunació amb AstraZeneca, s’ha conegut que dos persones, veïns de Tàrrega i Cervera, van morir hores després d’haver rebut la primera dosi de la vacuna. No tenien patologies prèvies i la conselleria de Salut investiga els dos casos, sense que de moment es pugui establir una relació de causa i efecte, ni vincular la vacunació amb la mort, però és una coincidència significativa que obliga a extremar la prudència, tot i que també s’ha de recordar que una mort a Màlaga que en principi es va vincular a la vacuna va ser atribuïda finalment a altres causes.

Però cal reclamar transparència i més quan hem viscut amb aquesta vacuna una confusió permanent amb fins a quatre canvis de criteri del Govern central sobre la seua aplicació: primer es va recomanar per a menors de 55 anys i de fet es va aplicar la primera dosi als sectors essencials; després hi va haver una paralització; posteriorment es va ampliar l’edat de vacunació al segment entre 60 i 65 anys; dimecres es va suspendre la vacunació a Espanya als menors de 60 anys, cosa que deixava en un interrogant què fer amb els dos milions d’espanyols menors d’aquesta edat que ja han rebut la primera dosi, i ahir es va augmentar el segment d’edat. .

Cada país ha aplicat els seus criteris pel que fa als segments d’edat als quals aplicava la vacuna anglosueca en funció dels informes de l’Agència Europea del Medicament, que ha insistit que el fàrmac és segur encara que reconeix que els trombes poden ser un efecte secundari. De fet, a l’informe explica que fins al 22 de març s’havien vacunat 25 milions de persones amb AstraZeneca a la Unió Europea i el Regne Unit i s’havien registrat 62 casos de trombosi venosa cerebral i 24 d’altres tipus, amb un balanç global de 18 defuncoins.

L’EMA considera que els casos de trombosi són molt rars i es poden tractar, mentre que el coronavirus implica un alt risc d’hospitalització i mort, per la qual cosa conclou que la vacuna és segura perquè els beneficis generals de subministrar-la superen els riscos dels efectes secundaris, que d’altra banda tenen en una mesura o una altra tots els medicaments. De moment, cal esperar les anàlisis farmacològiques dels casos citats, apel·lar a la prudència, insistir que són més grans els beneficis que els perills de la vacuna i avaluar la possible situació de risc dels receptors de la vacuna.

Però també s’hauria de demanar a les autoritats sanitàries que no multipliquin la confusió amb tants canvis de criteri, ni que alimentin la desconfiança cap a un determinat producte que ha superat els controls i que informin de la situació amb transparència.

tracking