SEGRE

EDITORIAL

Llums i ombres de les noves tecnologies

Creat:

Actualitzat:

Els llarguíssims mesos que portem ja de pandèmia, amb el confinament domiciliari que va donar inici fa poc menys d’onze mesos, han comportat una sèrie de canvis en els nostres hàbits que no hauríem ni imaginat unes setmanes abans de fer-se evident la pandèmia. Ens les vam apanyar com vam poder per fer front a uns mesos incerts que es van prolongar molt més enllà del que s’esperava i, com no podia ser de cap altra manera, les noves tecnologies es van convertir en imprescindibles per intentar portar un dia a dia més o menys normal.

Van ser, i continuen sent, una eina bàsica per implantar definitivament el teletreball i també van permetre evitar les classes escolars presencials durant gairebé mig curs. Però, com qualsevol altre avanç, també van comportar, a més de llums, moltes ombres.

I és que ahir donàvem compte que han augmentat un 50 per cent les atencions per assetjament escolar virtual, també anomenat ciberbullying. Si aquesta altra pandèmia, la de l’assetjament, ja era present a les aules i a l’entorn lectiu, l’accés a internet ha fet que la seua extensió virtual no es limiti a l’horari de docència, sinó que pot produir-se les vint-i-quatre hores del dia i cada dia de la setmana i amb l’anonimat dels assetjadors com a element agreujant.

Els especialistes alerten que la sobreexposició a les pantalles pot tenir aquests efectes tan negatius i aconsellen, especialment en el cas de menors, l’ús dels controls parentals dels dispositius per part dels progenitors, així com la limitació del temps d’utilització i connexions. Perquè, si fins fa només uns anys els assetjadors eren persones de carn i os que havien d’actuar en directe per cometre les seues males accions, ara l’anonimat que permet internet fa possible que aquests atacs quedin fora de tot control.

Així doncs, tenint en compte que l’ús de les noves tecnologies anirà a més irremeiablement, cal intentar prevenir aquests perills d’autoria oculta perquè els causants es multiplicaran exponencialment en la mateixa proporció que augmenti l’ús de les xarxes.

Fibra òptica imprescindible Parlàvem de les ombres, però també són moltes les llums que aporten les noves tecnologies. És per això aplaudible el pla per fer arribar la fibra òptica a tots els racons del territori a través de la xarxa que impulsen conjuntament la Diputació de Lleida i la Generalitat. La primera fase permetrà que aquest servei arribi a vuitanta-dos municipis en un any i mig i que es completi la cobertura de tota la província el 2023. Ha de ser una eina bàsica per assentar la població a qualsevol zona i atreure nous veïns. 

tracking