SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El bon ritme de vacunació permet veure la llum al final del túnel després d’un any llarg per oblidar. Fa dos setmanes es va aixecar el toc de queda.

Després es va ampliar l’horari de la restauració, que des de dijous ja pot obrir de les sis del matí a les dotze de la nit, i amb taules de fins a sis comensals. Una relaxació de les restriccions per frenar la Covid que no s’han traduït en un augment de contagis, al contrari: tots els indicadors milloren dia a dia.

I el camí cap a la normalitat segueix aplanant-se. A partir d’avui s’incrementa l’aforament en botigues i en universitats del 30 al 50%, i arriba fins al 70% en el cas dels teatres.

A més, les reunions socials passaran d’un màxim de sis persones a deu. Semblen canvis nimis, però tindran conseqüències molt positives per als castigats sectors del turisme i la cultura.

De fet, a les cases rurals ja ho han començat a notar, amb un espectacular augment de les reserves. Llogar una casa amb la limitació de només poder allotjar-s’hi sis hostes no sortia rendible.

En canvi, a l’obrir-se a deu persones, els turistes s’han animat. I és que hi ha ganes de sortir de casa, sense que això signifiqui perdre el respecte a la Covid.

Es va poder comprovar aquest cap de setmana a Lleida, amb alguns carrers tallats al trànsit per convertir-se en grans terrasses. Va regnar el bon ambient i no es van veure comportaments imprudents o incívics com els que obliguen cada nit a desallotjar joves del Born o de la platja de la Barceloneta.

L’altra epidèmia Si no s’ha tornat a la casella de sortida com va passar en les altres ocasions en què es van relaxar les restriccions sanitàries és, sens dubte, per les vacunes.

El 27 de desembre es van administrar les primeres dosis. Va ser un gest gairebé simbòlic perquè arribaven amb comptagotes.

Però és innegable que ara s’avança amb pas decidit cap a la immunitat de grup, sobretot a les comarques lleidatanes. Tres de les cinc comarques amb més índex de població vacunada són de Lleida: el Pallars Jussà, amb el 44,7% de la població amb una dosi; l’Alta Ribagorça (43,8%), i les Garrigues (43,5%).

El ritme és frenètic. Les infermeres administren vint dosis per hora, la qual cosa implica que cada dia s’injecten 3.100 vacunes a Lleida.

I que no pari..

tracking