SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Amb la presa de possessió de Pere Aragonès i la seua aposta per reobrir el diàleg amb l’Estat, i sense convocatòries electorals a Espanya que puguin perjudicar les seues expectatives, Pedro Sánchez ha tornat a col·locar a l’agenda el tema dels indults als dirigents del procés presos. Ho va fer en una roda de premsa a Brussel·les, en la qual va apel·lar a principis constitucionals com la concòrdia, l’entesa i el diàleg per justificar la concessió dels indults i va afegir que la revenja no és a la Constitució.

Un argument inapel·lable que també podria haver estat utilitzat fa mesos, però que segons tots els indicis haurà d’esperar fins a l’estiu per ser portat a la pràctica. .

Per completar els tràmits legals, falta l’informe del Tribunal Suprem, que podria conèixer-se aquesta mateixa setmana i que és preceptiu però no vinculant segons la normativa vigent des del 1870, que concedeix aquesta prerrogativa al Consell de Ministres. És una decisió política i sembla raonable que s’aprovin ja si realment es vol començar una nova etapa, com han apuntat tant des de la nova presidència de la Generalitat com el mateix Sánchez apel·lant als principis constitucionals.

La mesura, que evidentment no soluciona el problema, representaria un alleujament per als presos i les seues famílies, que ja han complert un càstig exagerat, i encara que no és l’amnistia que reclamen els sobiranistes sí que pot ser un primer pas per restablir un clima de confiança en la taula de diàleg, que també hauria de reunir-se abans de l’estiu. A més, els indults comptarien amb un ampli suport al Congrés, recolzats per la majoria que ha votat Sánchez, en la qual també s’inclou ERC, i amb l’impuls decidit de Podem, que participa en el govern de coalició.

La mesura generarà àmplia polèmica i potser per això els socialistes volen ajornar-la fins a l’estiu, i no acontentarà ni els independentistes catalans i molt menys la dreta espanyola, que ja ha anunciat recursos judicials i mobilitzacions al carrer, però és tan irreversible com necessari per avançar en la normalització de les relacions entre Catalunya i Espanya. .

Els diferents governs espanyols han concedit nombrosos indults, i pocs estan tan justificats com aquests, precisament perquè s’han de buscar vies de diàleg i de concòrdia i no mantenir indefinidament la revenja. Si des de l’ordenament jurídic espanyol es considera que hi va haver delicte, els dirigents han complert de sobres una pena i ha de valorar-se que no hi va haver violència i que la seua llibertat representarà un pas cap a la normalització i per restablir el diàleg. El nou president català ha mantingut la seua aposta per negociar amb l’Estat en circumstàncies difícils i ara correspon a Madrid aprovar també un gest de bona voluntat.

tracking