SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Quan a finals de febrer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar l’adjudicació de les obres de l’ampliació de l’abocador del Segrià a les empreses Romero Polo i Valoriza, ja vam advertir que seria una sentència difícil de complir, no només perquè no era ferma i hi cabien recursos, sinó perquè en la mateixa sentència, en un apartat insòlit, s’instava que les obres fossin adjudicades al grup de Fomento de Construcciones y Contratas i Benito Arnó. La sentència ha estat recorreguda, l’adjudicatària inicial ha continuat les obres segons el seu projecte i l’empresa recurrent ha reclamat el compliment de la sentència i que se li adjudiqui el concurs. Per completar el quadre, la Generalitat, per mitjà de l’Agència Catalana de Residus, dependent de la conselleria d’Acció Climàtica, ha demanat al jutge que sigui l’actual adjudicatari qui acabi les obres perquè veu inviable l’execució de la sentència.

Cal partir de la base que són dos projectes diferents i que el que està en marxa té les obres a punt d’acabar i està previst l’acabament dels treballs el 27 d’agost amb el 90 per cent del projecte fet. Segons l’opinió de l’ACR els dos projectes no són compatibles i executar la sentència obligaria a enderrocar part del que ja s’ha construït i edificar de nou amb el consegüent desfasament pressupostari i el retard en l’ampliació. Violència homòfobaDavant dels greus perjudicis de difícil reparació a què al·ludeix l’informe, la Generalitat considera fonamental que s’acabin les obres segons el projecte adjudicat el 2017, el que està en marxa i ha estat anul·lat pel jutge, i es posin en servei les instal·lacions perquè una reversió representaria duplicitat i ineficiència de les inversions, una afectació perjudicial a l’interès públic i l’incompliment de la normativa sobre tractament de residus.

I a més podria donar-se una situació més kafkiana encara si es reverteix el projecte gairebé acabat, s’emprèn el nou i, posteriorment, els tribunals rectifiquen la sentència del TSJC quan ja s’ha fet la nova inversió. Tot un disbarat que convindria arreglar perquè l’ampliació de l’abocador és urgent i el litigi judicial pot durar anys..

tracking