SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La campanya de la fruita a Lleida està sent aquest any una bassa d’oli en comparació amb la de l’estiu passat, marcada per l’arribada descontrolada de persones que buscaven feina com a temporers i els múltiples contagis de Covid que van provocar una nova onada de la pandèmia a Lleida ciutat i tot el Baix Segre.

Hi ha dos principals causes que expliquen aquest canvi. Una és que aquest any hi ha menys temporers i molts menys aspirants a ser-ho.

Les gelades registrades la primavera passada han motivat que els agricultors, cooperatives i centrals fructícoles hagin contractat en total unes 25.000 persones, 10.000 menys que en un any de plena producció.

L’advertència que hi hauria menys feina i el fet que el sector turístic hagi recuperat la seua activitat, encara que estigui notablement per sota de l’habitual, també ha evitat que centenars de treballadors temporals d’establiments hotelers de la costa i manters hagin vingut a Lleida buscant una alternativa de subsistència com va succeir l’estiu passat. Aquesta circumstància s’ha notat especialment a Lleida ciutat, on el 2020 desenes de persones, de vegades fins i tot centenars, vagaven pels carrers del Barri Antic i van desbordar la capacitat d’acollida dels pavellons de la Fira habilitats com a alberg.

.

La segona gran causa de la normalitat d’aquesta campanya és que l’avenç de la vacunació contra la Covid i una millor organització de les mesures preventives ha fet que els casos de contagiats i de contactes estrets hagin caigut en picat.

La millor mostra d’això és que divendres a La Manreana, un dels quatre recintes habilitats per a la quarantena, només hi havia tres positius, mentre que l’alberg de Bellpuig acollia dos contactes estrets, i a l’hotel Nastasi i l’espai d’aïllament de Soses no hi havia ningú. El departament de Salut ja ha completat la vacunació de tot el personal de les empreses fructícoles i l’avenç de la immunització de tots els grups d’edat fa que la majoria d’agricultors i treballadors ja estiguin immunitzats totalment o parcial.

I per si fos poc, la campanya també és tranquil·la a nivell laboral.

És cert que els sindicats denuncien deficiències en matèria d’allotjament o salaris, però el 2020 Inspecció de Treball només va aixecar 14 actes d’infracció. .

Ara queda la incògnita de quin serà el balanç econòmic per al sector en un any marcat pel descens de la producció, que respecte a la fruita de pinyol és un terç menys de l’habitual. La teoria indica que la menor oferta hauria de comportar un augment dels preus que compensaria els productors. Caldrà veure si a la pràctica això acaba succeint, però el que sí que està clar és que des de fa uns quants anys el marge de benefici dels encarregats de conrear i produir la fruita és cada vegada menor i, de vegades, inexistent.

tracking