SEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’explosió de contagis de Covid-19 entre els menors de 30 anys ha portat a posar sobre la taula el debat sobre si els joves són irresponsables.

El més senzill seria dir que sí, però cal tenir en compte que moltes vegades la memòria col·lectiva sol ser escassa i interessada. La primera onada de la pandèmia va esclatar el març del 2020 i, des que es va acabar, cada vegada que les administracions han relaxat les restriccions hi ha acabat havent noves onades del virus.

No hi ha dubte que la incidència assolida per cada una hauria estat menor si tots haguéssim seguit les recomanacions bàsiques de seguretat i haguéssim anteposat la responsabilitat social als nostres desitjos.

I el paper que han tingut els menors de 30 anys en la difusió del coronavirus en totes les onades anteriors a l’actual ha estat sempre secundari. Només el ràpid avenç de la campanya de vacunació prioritzant les persones de més edat, que són les més afectades per la Covid-19, ha permès posar límit als alts nivells d’hospitalitzacions i mortalitat.

Cap a finals de maig i principis de juny, la sensació generalitzada era que la pandèmia ja estava sota control.

I va ser en aquest context quan van tornar a relaxar-se les restriccions, culminant amb la reobertura del lleure nocturn just abans de Sant Joan. Així que no és gens estrany que els adolescents i els joves d’uns vint anys donessin curs a les seues ganes de relacionar-se i anar de festa.

Noves mesures restrictives Perquè, a més, després de quinze mesos de pandèmia estava clar que la gran majoria dels menors de 30 anys pateixen la infecció de forma asimptomàtica o lleu.

El problema és que la gran escalada de contagis comporta que cadascun d’ells compri paperetes per ser l’excepció que confirmi aquesta regla, i que arriba quan un nombre important d’adults amb qui conviuen encara no estan immunitzats, per la qual cosa poden patir una infecció greu. Una vegada exposats aquests antecedents, cal tornar a preguntar-se si la majoria dels nostres adolescents i joves són uns irresponsables.

La resposta és si més no dubtosa però, en cas de concloure que és sí, llavors caldrà posar també el focus en l’educació que han rebut a casa i als centres escolars, així com en l’exemple que reben de la resta de la societat.

tracking