SEGRE

EDITORIAL

Afganistan: un fracàs per als EUA i el món

Creat:

Actualitzat:

La sort a l’Afganistan ja ha estat tirada i els talibans assumiran de nou el poder a l’haver entrat ahir a la capital, Kabul, després d’haver aconseguit el control de la majoria del territori.

La sortida del país del fins ara president i l’evacuació per part dels Estats Units del personal de la seua ambaixada certifica la victòria dels talibans i el seu retorn al poder. Es tracta d’una mala notícia, especialment per a les dones, que durant l’anterior règim talibà entre el 1996 i el 2001 van veure vetat l’accés a l’educació, van ser obligades a portar el burca, van quedar encara més supeditades als designis dels homes –per exemple, respecte als matrimonis forçats– del que ja és habitual en una societat tribal i se’ls aplicava la lapidació en cas d’adulteri.

I és també un gran fracàs per al món, principalment per als Estats Units, que van envair el país després dels atemptats de l’11-S com a represàlia pel fet que acollís bases del grup terrorista Al-Qaeda.

Cada vegada més calor Durant aquests últims vint anys, els Estats Units i els seus aliats occidentals han estat incapaços de garantir l’estabilitat en un estat dividit en desenes d’ètnies i clans tribals en què manen els denominats “senyors de la guerra”. 

tracking