SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La Formació Professional havia estat durant molts anys la germana pobra del sistema educatiu on es refugiaven els estudiants que no podien accedir a la Universitat amb una visió esbiaixada tant de la formació com de les necessitats del mercat laboral. Però aquest any hi ha hagut un canvi espectacular amb un notable augment de la demanda a què l’administració no ha sabut donar resposta. Malgrat que a Lleida només han estat vuit els sol·licitants de plaça en grau mitjà que s’han quedat sense la plaça que havien volgut, a Catalunya, amb una demanda inicial pròxima a les cent mil places, en el primer termini d’inscripció van ser 12.611 els alumnes que es van quedar sense lloc en el grau mitjà i 13.794 en el grau superior, que va obligar el Govern català a crear 6.152 noves places que han esmorteït el dèficit que finalment ha estat de 1.323 alumnes que no podran cursar el grau de FP que havien triat.

Molts han optat per centres privats, que hi han vist una oportunitat de negoci, i d’altres han desistit bé perquè intenten incorporar-se al mercat laboral o bé perquè han triat altres opcions, ja que bona part dels sol·licitants eren persones que no procedien de l’ESO i tenien més de 20 anys que buscaven una sortida després de la pandèmia. . La paradoxa és que hi ha unes 4.000 places vacants en altres cicles que no han estat triats pels alumnes en una mostra que l’oferta educativa no està adaptada a la demanda existent. Els cursos més requerits han estat els d’auxiliar d’infermeria, com a conseqüència de la pandèmia, i de sistemes informàtics i xarxes, que igual com l’anterior tenen sortides professionals garantides, mentre que altres cicles s’han quedat sense cobrir la quota malgrat els intents de reorientar els alumnes sense plaça. És evident que la gestió no ha estat bona, i la mateixa conselleria admet que hi ha un marge de millora, mentre l’oposició parla de fracàs rotund, però caldrà aprofitar l’espectacular augment de la demanda per reorientar la Formació Professional, com han fet tots els països, amb més inversió i canvis estratègics, adaptant l’oferta existent a la demanda dels joves que se centra en el sector sanitari i informàtic i també per combatre l’abandó dels estudis i fomentar la inserció laboral amb més col·laboració amb les empreses que facilitin les pràctiques i fins i tot la recuperació de la figura de l’aprenent.

. I al marge dels errors d’aquest any, és important que la Formació Professional recuperi prestigi, es converteixi en una opció vàlida i qualificada i que respongui a les necessitats del nostre mercat laboral que evoluciona amb més dinamisme que les estructures educatives i que sobretot necessita cada dia més perfils tècnics i qualificats com els que han de sortir de la Formació Professional.

tracking