SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Després que els jutges del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avalessin la decisió de la Generalitat d’implantar l’anomenat passaport Covid per accedir a bars, restaurants, gimnasos i residències, la mesura no va poder entrar en vigor ahir perquè el web que ha de facilitar el corresponent certificat va quedar col·lapsat el mateix dijous i continuava ahir sense funcionar per l’allau de peticions. Hi ha hagut un error de previsió tant per part dels ciutadans que requereixen el certificat com per la mateixa administració en l’activació dels mitjans per facilitar-lo i en conseqüència la implantació del passaport per accedir a aquests establiments ha quedat ajornada fins dilluns, en què se suposa que tots els que el demanen podran aconseguir-lo. La mesura ha estat considerada idònia pel TSJC, però de moment no s’han dissipat els dubtes sobre la seua posada en funcionament i des de la Generalitat es deriva als establiments els mecanismes de control i verificació.

En principi qui vulgui accedir a un d’aquests establiments haurà de mostrar un certificat que prova que ha rebut les dos dosis de vacuna, o bé que ha passat la malaltia en els últims sis mesos o bé aportar una prova amb resultat negatiu, però les reticències dels gremis d’hostaleria arriben sobre la manera de verificar aquests certificats. Plantejaven reclamar-los quan es fa la comanda, però el protocol de Salut especifica que els responsables del local han de designar personal per al control d’accessos, una cosa que poden fer els grans establiments o els que requereixen entrada, però que pot resultar complicat per als locals petits o els bars familiars. També es plantegen dubtes sobre la verificació i les possibilitats de falsificació del document i aquí es fa una crida a la prudència i la responsabilitat dels clients perquè es pren aquesta mesura per evitar mals majors i restriccions més dràstiques i exigirà la col·laboració d’empresaris, treballadors i clients.

La mesura s’ha aprovat amb una durada inicial de catorze dies prorrogables segons com evolucioni la pandèmia i a més de Catalunya sis comunitats autònomes ja compten amb l’aval judicial per implantar-ho mentre que al País Basc els jutges no ho han autoritzat, però tot apunta que es generalitzarà la mesura, tal com succeeix a Europa, i la seua vigència es prolongarà més enllà de les festes nadalenques. És una iniciativa necessària per evitar la propagació del virus, especialment després de l’aparició de noves soques de Sud-àfrica, però també per incentivar la vacunació dels que fins ara no ho han fet i que ara tindran més problemes per accedir a aquests locals de lleure. La manera de garantir-nos una certa immunitat és generalitzar la vacunació i estendre-la als sectors que fins ara no s’han immunitzat.

tracking