SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Des d’ahir a la mitjanit és obligatori a Catalunya exhibir el certificat de vacunació per accedir a bars, restaurants, gimnasos o residències amb una aplicació desigual: estricta en gimnasos i residències, on cal passar per una recepció on es reclama, i més laxa en l’hostaleria, on sí que és cert que s’han col·locat els cartells que exigeixen el passaport Covid, però ja depèn de l’establiment el rigor a l’hora d’exigir-lo i desviar el client que no el té a la terrassa, prohibint-li l’entrada. Sí que vam poder registrar ahir alguna mostra d’enuig de qui encara no tenia el certificat i no li van permetre accedir a l’interior d’algun establiment i també es va advertir d’una cosa que ja passava en locals d’oci amb intercanvi de certificats i que algun no vacunat utilitza el d’un amic ja vacunat, però en línies generals durant aquest primer dia es va aplicar amb normalitat la restricció, amb bona col·laboració per part de l’hostaleria, que ha d’assumir ara el control i la verificació dels certificats, i elevat nivell de responsabilitat de la ciutadania, tret de les excepcions de rigor, que és conscient que tots hem de col·laborar si volem evitar que s’agreugi la pandèmia i tornem cap enrere. En qualsevol cas, el primer objectiu del certificat Covid ja s’ha aconseguit amb l’increment de vacunacions registrat en els últims dies per l’amenaça de no poder sortir al bar, a menjar a fora o viatjar per les vacances.

Un sector dels reticents a les vacunes, als que els feia mandra demanar la cita o anar als centres de vacunació, són els que ara han corregut per aconseguir el certificat a temps i no patir restriccions i és un sector significatiu com mostren les xifres rècord de vacunació dels últims dies en primera dosi i com han tornat les cues després que haguessin quedat aquests centres semibuits. Amb aquest impuls s’ampliarà el segment dels immunitzats, però és evident que un sector dels no vacunats, més ideologitzat, es mantindrà ferm en la decisió, malgrat que les evidències estadístiques corroboren que corren més risc de contagiar-se i que la malaltia pot tenir més gravetat. El cas del líder dels negacionistes italians, Lorenzo Damiano, que ha demanat a la gent que es vacuni quan ha hagut de ser ingressat a l’hospital per Covid és significatiu.

Però la tendència és que tots els països augmentin les restriccions als que no vulguin vacunar-se; Alemanya va anunciar la vacunació obligatòria, Andorra l’exigeix per als que vagin a treballar al país i Àustria s’ho planteja. En el cas espanyol amb la normativa actual, no es pot obligar a la vacunació, però sí que es poden imposar restriccions als que no estiguin vacunats i en aquest sentit sembla absurd que a les residències s’exigeixi el certificat als visitants i no als treballadors, amb més risc de contagi.

tracking