SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Sis-centes mil firmes ha recollit el jubilat Carlos San Juan per reclamar més bona atenció dels bancs a la tercera edat amb la campanya “Soc gran, no idiota”, que reclama una millor atenció per part de les entitats bancàries. De moment, és una petició perquè canviïn les normes i els serveis d’atenció al client davant del tancament d’oficines, la reducció de personal als bancs i la digitalització dels serveis, que s’ha multiplicat durant la pandèmia, però en vista de l’èxit de la iniciativa poden arribar noves actuacions i el mateix Govern s’ha compromès a buscar solucions. Arriba aquesta petició just després que els cinc grans bancs inclosos a l’Ibex declaressin aquest 2021 un total de 20.000 milions de beneficis, la xifra més alta des del 2007, abans que esclatés la crisi financera.

Malgrat aquests resultats excel·lents, que arriben a més després d’un any de pandèmia, tots segueixen endavant amb els seus plans de reduir personal i tancar encara més sucursals. En els últims quinze anys s’han suprimit més de cent mil llocs a la banca i s’ha tancat el 52,8 per cent de les sucursals i només durant l’any passat la gran banca espanyola va reduir el nombre de treballadors en un 11 per cent, amb 12.232 llocs de treball menys, i va tancar 2.849 sucursals, un 27 per cent de la seua xarxa, i totes les entitats reconeixen que durant aquest exercici continuarà la mateixa tendència, sense que hi hagi previsions de reposició de les places. A aquesta tendència de menys sucursals i menys treballadors s’afegeix la digitalització dels serveis, que pot ser pràctic per al sector més jove de la clientela, però que representa un seriós problema per a la població de més edat, que es troba indefensa a l’hora de reclamar serveis bancaris.

El problema és greu a les ciutats on encara es pot recórrer als caixers, cada vegada més saturats i amb més cues, però ja es converteix en drama a les zones rurals on s’han quedat sense sucursals i sense caixers, sense que la població de més edat tingui una altra alternativa per recórrer a familiars o veïns per fer els seus tràmits bancaris. Els directius bancaris es justifiquen dient que tots els sectors, començant per les mateixes administracions públiques, s’han digitalitzat i defensen la recerca de la rendibilitat, però obliden que també presten un servei públic i que la fractura digital està excloent un sector important de la població com és la tercera edat. Des del Govern s’anuncia un protocol per reforçar el compromís social i sostenible de la banca amb cursos d’educació financera, millorar l’atenció telefònica o dedicar unes hores específiques per atendre les gestions de les persones grans, però de moment semblen mesures més voluntaristes que efectives que encara no s’han concretat i que són urgents per garantir el servei i els drets de les persones de la tercera edat.

tracking