SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Barcelona és des d’ahir a la nit la capital de la telefonia mòbil, però el Mobile va molt més enllà i avui dilluns serà el marc de la presentació d’un informe en el qual s’analitza la transformació tecnològica i digitalització al sector agroalimentari, des dels cultius i la ramaderia fins al consum. Es tracta d’un estudi promogut pel Mobile World Capital Foundation i el grup lleidatà Vall Companys, que es planteja com a primer repte la consolidació d’un hub (eix, centre d’activitat) agroalimentari de referència, en el qual remarca que la tecnologia és la clau per produir, transformar i distribuir de forma més eficient. Cita de la biotecnologia, la digitalització de l’agricultura i la ramaderia, a la funcionalitat predictiva o la robotització, entre d’altres.

Posa en relleu, per exemple, fires des d’internacionals com Alimentària fins a altres de territorials, i esmenta com a exemple les de Sant Miquel de Lleida i de Sant Josep de Mollerussa. Catalunya ja és un hub agroalimentari que necessita crear una marca que l’informe qualifica de potent. Des de Zyrcular Foods apunten que “Catalunya ha de seguir les noves tendències i innovacions en l’alimentació i, per tant, transitar de ser un clúster de la proteïna tradicional a ser-ne un de proteïna global”.

Una transformació que ha d’incloure de forma més decidida els centres d’investigació com l’IRTA. Els experts coincideixen a apuntar que per consolidar un hub agroalimentari no només cal prestar atenció a les necessitats de les grans empreses, sinó també a les mitjanes i petites explotacions agràries i ramaderes. I resulta particularment imprescindible abordar la seua necessitat d’accés a la tecnologia.

Dit d’una altra manera, és clau contribuir al desenvolupament dels territoris rurals. Que una potència com Vall Companys destaqui la importància de conservar les petites i mitjanes empreses agràries com les de Ponent entronca de ple amb les tesis que defensàvem ahir des d’aquesta mateixa secció perquè la sagnia de desaparició de pagesos i ramaders es freni i reverteixi. Molt interessant ponència que les administracions han d’escoltar.

Les sancions a Rússia

Els Estats Units i la Unió Europea (UE), a més d’altres socis occidentals, van acordar treure “determinats” bancs russos del sistema internacional Swift, una contundent mesura econòmica en resposta a la invasió militar d’Ucraïna per part de Rússia.

Però aquesta sanció deixa fora els pagaments que països i empreses han de fer a la Federació de Putin per pagar el gas i altres productes, amb la qual cosa perjudica més els ciutadans que el mateix estat rus i torna a deixar la sensació que en aquesta guerra perdran més els ciutadans que el Kremlin.

tracking