SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Estem immersos en una nova onada de color, la tercera d’aquest any a les comarques de Lleida després de les que es van registrar al maig i al juny. Per desgràcia, aquesta es preveu encara més llarga que les anteriors i per això cal extremar les precaucions al màxim per evitar danys irreparables. En aquest sentit, la Generalitat ha decretat el tancament de nou àrees naturals des d’avui i fins dilluns, inclòs aquest dia, per prevenir incendis, la qual cosa comporta restriccions en 275 municipis de vint comarques de tot Catalunya.

En el cas de Ponent, es prohibirà l’accés al Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies i la Baronia de Rialb, mesures que ja es van aplicar el mes passat davant d’una situació meteorològica similar. En aquestes àrees hi haurà controls d’Agents Rurals i Mossos d’Esquadra per evitar que ningú accedeixi a aquests paratges i, paral·lelament, els Bombers de la Generalitat han reforçat el nombre d’efectius disponibles a totes les instal·lacions i estaran oberts tots els parcs de bombers voluntaris. Les restriccions preveuen suspendre les activitats d’educació en el lleure com acampades, rutes i propostes esportives al medi natural, que al seu lloc hauran de fer-se en una població.

També estaran restringides les corresponents a casals d’estiu a l’entorn de les cases de colònies, i només es podrà utilitzar l’edifici en si. Així mateix, es prohibeix utilitzar maquinària agrícola des de les 12 i fins a les 18 hores, se suspenen les obres a la xarxa de carreteres i no es podran utilitzar serres radials i similars a menys de 500 metres de zones forestals ni a menys de 50 de cultius.El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que va presentar ahir aquestes mesures, va afegir que encara no hi ha previsió de quan remetrà l’onada de calor, que preveu temperatures màximes de més de 40 graus i més “nits tropicals” amb mínimes per sobre dels 20. Elena va dir que, per trobar un antecedent d’onades de calor similars, cal remuntar-se al 2003 o al 1987 i va fer una crida a la prudència.

Així doncs, les mesures són més que explícites i ara està en la responsabilitat de tots i cadascun dels ciutadans evitar actuacions de risc que puguin comportar perills, ja siguin per a les persones com per al medi. En aquest sentit, aquesta setmana hem publicat un balanç sobre els incendis forestals comptabilitzats des de començaments d’any que assenyala que han arrasat 3.500 hectàrees, quan els sinistres dels deu anys anteriors van afectar “només” poc menys de sis mil hectàrees. La pertinaç sequera és un element clau per “encendre” la metxa, així que estem davant de la tempesta perfecta.

Hi insistim: tota precaució és poca i és necessari reduir al mínim les activitats tant a les zones restringides, com a tot el medi natural.

tracking