SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Dos anys i mig després de la declaració de la pandèmia de Covid-19, les seqüeles de la malaltia continuen sent presents en molts aspectes de la societat. Afortunadament, les defuncions a desenes que ens van sorprendre durant els primers mesos i en les primeres onades han deixat pas a contagis encara que sense els efectes letals del virus abans que arribés la vacuna. Però en absolut podem considerar aquesta guerra guanyada i les diferents variants es van succeint i deixen més o menys conseqüències nocives.

Però una cosa són els efectes físics de la malaltia, ja sigui febre, tos, malestar general i cansament, i una altra són els trastorns emocionals, molt més sibil·lins i difícils de diagnosticar. Per sort, aquest tipus de malalties ja no s’amaguen com antany i els afectats acudeixen a psicòlegs i psiquiatres amb més facilitat que anys enrere, quan pràcticament eren malalties que s’amagaven per una vergonya mal entesa. Tot aquest preàmbul ve a col·lació després de fer-se públics dimarts els resultats de l’Enquesta de Salut de la Generalitat, que constata un augment de casos de depressió l’últim any a Lleida i al Pirineu i Aran.

En aquest sentit, el 28 per cent d’habitants del pla majors de quinze anys, és a dir, gairebé tres de cada deu, tenen alguna mena de trastorn d’aquest tipus, ja sigui lleu o greu. L’augment és molt preocupant si comparem les dades amb les que fan referència a abans de la pandèmia, quan el percentatge era de només un 8,9 per cent. La proporció al Pirineu i Aran és similar i ha passat del 8,3% de fa tres anys fins al 18,4 per cent en aquest últim estudi.L’increment de casos és, doncs, considerable, per la qual cosa cal posar atenció a qualsevol símptoma que pugui apuntar a malalties d’aquest tipus.

El diagnòstic precoç i un tractament adequat a temps són bàsics per trobar una solució idònia al problema i evitar seqüeles que poden comportar greus perjudicis tant per al pacient com per al seu entorn.Aire per als autònomsDesprés de gairebé un any de negociacions, el Govern central ha aconseguit tirar endavant la reforma perquè la cotització dels autònoms s’adeqüi als seus ingressos reals. Sindicats i el ministeri de Seguretat Social que presideix José Luis Escrivá van segellar aquest dimarts passat un acord que ahir va ser beneït per l’associació d’autònoms (ATA), integrada a la CEOE. Quan entri en vigor, els treballadors per compte propi passaran a cotitzar en funció del que guanyen, com els assalariats, i no el que triïn, de manera que els autònoms podran canviar de tram segons els seus ingressos.

Tot un avanç per al col·lectiu.

tracking