SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Avui es compleixen exactament 150 dies des d’aquell fatídic 24 de febrer en què les tropes russes van envair territori ucraïnès. Començava així l’atac militar convencional més gran en territori europeu des de les guerres iugoslaves dels anys 90 que està generant milers de víctimes mortals, així com la crisi de refugiats més important al continent des de la Segona Guerra Mundial, amb més de sis milions d’ucraïnesos abandonant el país i vuit milions de desplaçats interns. Per desgràcia, l’interès que desperta el conflicte és cíclic.

Si els primers dies omplia pàgines de premsa escrita i centrava hores de programació de ràdio i televisió, a poc a poc ha anat passant a segon pla tret de comptadíssimes excepcions. Ahir, tanmateix i per fi, es va albirar un bri, o més ben dit, un gra d’esperança que pot alleugerir les conseqüències d’aquesta guerra. I és que Rússia i Ucraïna van firmar a Istanbul per mediació de Nacions Unides i Turquia un acord per reprendre les exportacions de cereal des dels ports ucraïnesos en una solució a la crisi alimentària derivada de la falta de cereals als països del món més necessitats.

Totes dos parts es van comprometre a suspendre qualsevol atac contra els vaixells o els ports que participin en aquestes exportacions, en el que seria el primer indici d’un descens de la tensió. Es tracta d’una operació a “enorme escala”, que implica la represa a curt termini de les exportacions d’almenys cinc milions de tones de cereals (d’un total de 25 milions paralitzades des de l’inici de la guerra), els preparatius de la qual podrien durar un mes abans que funcioni a ple rendiment. Malgrat l’acord, encara queda molt lluny l’esperança que Ucraïna pugui reprendre les seues exportacions a nivells previs al conflicte ja que molts ports del país continuen inoperatius.

Amb tot, la comunitat internacional, començant pel secretari general de l’ONU, António Guterres, va celebrar la iniciativa com el primer pacte d’envergadura assolit entre les dos parts combatents des de l’inici de les hostilitats. “Aquest és un acord sense precedents entre dos parts involucrades en un conflicte sagnant. Però aquest conflicte continua i la gent mor cada dia”, va explicar Guterres.

També l’Alt Representant de Política Exterior de la UE, el lleidatà Josep Borrell, va valorar l’acord com “un pas en la direcció correcta” i va demanar una “ràpida aplicació”. El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va saludar aquest “dia històric” i es va mostrar orgullós de ser partícip d’una iniciativa que exerceix “un paper important en la solució de la crisi alimentària mundial”. Sigui com sigui, l’acord suposa un punt d’inflexió que hauria de tenir continuïtat amb més moviments diplomàtics per posar fi a una barbàrie totalment impensable fa menys de mig any.

tracking