SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Si s’hagués de resumir molt succintament el resultat de la reunió d’ahir de la taula de diàleg entre els representants dels governs català i espanyol, el resultat seria el titular que encapçala aquestes línies. Les dos delegacions van acordar avalar la fórmula aprovada pel Parlament per garantir el català com a llengua vehicular a l’escola i reconèixer així mateix l’“ús curricular” del castellà. De fet, l’acord dona suport explícitament al “desenvolupament del marc normatiu recent, consagrat pel Parlament” amb la reforma del mes de juny passat, que “dona empara als usos i aprenentatges lingüístics del català, del castellà, de l’aranès a la Val d”Aran” i creuen que aquesta llei “s’adequa al marc constitucional i estatutari”.

En l’aspecte lingüístic, a la reunió d’ahir també es va acordar que el Govern d’Espanya es compromet a “sol·licitar a la presidència del Parlament Europeu la consideració del català com a llengua d’ús al ple i a efectes de l’exercici del dret de petició”, i també s’impulsarà la revisió del reglament del Senat per poder utilitzar el català a la Cambra Alta, requisit necessari previ perquè l’idioma tingui la porta oberta a les institucions europees.Pel que respecta a desjudicialitzar la política, el ministre de la Presidència del govern de Pedro Sánchez, Félix Bolaños, va assenyalar que l’activitat política i institucional ha de portar-se a terme dins de l’ordenament jurídic vigent i va afegir que “es renuncia a accions que deixin la política fora del joc democràtic”. Per la seua banda, la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, també va celebrar aquests “primers acords per avançar en la superació de la judicialització”, en el que va considerar un “pas previ imprescindible” per afrontar la “resolució del conflicte polític a Catalunya”, si bé va advertir que, mentre no es reconegui el dret a l’autodeterminació, aquesta resolució continuarà sent “lluny”, per la qual cosa va apressar a introduir canvis legislatius abans d’acabar l’any per aconseguir aquest objectiuEn definitiva, després de la reunió d’ahir de la taula de diàleg, la primera al cap de gairebé onze mesos, s’ha aconseguit transmetre una imatge de cert atansament després dels nombrosos desacords de les últimes setmanes, especialment com a resultat de l’escàndol del Catalangate, i es pot dir que hi ha hagut avanços encara que tímids. La música sona bé però falta acabar la lletra.

I, com era d’esperar, tant l’oposició del Govern central, com la del català, conjuntament amb Junts, que forma part de l’Executiu, van criticar o van restar importància als acords. Tots dos executius s’han d’esforçar sense més demora de temps per demostrar que estan equivocats.

tracking