SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Set dies. És el termini que des d’avui tenen locals i edificis per adaptar-se al pla d’estalvi energètic aprovat dilluns pel Govern central i que es va publicar ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). El text no inclou les sancions que hauran d’afrontar aquells que incompleixin mesures com el límit de climatització o els tancaments obligatoris a les portes per evitar el malbaratament energètic.

Tanmateix, fonts del ministeri d’Indústria van explicar que el règim sancionador a aplicar serà l’actualment vigent per incompliment del RITE (Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques als Edificis) i que van dels 60.000 euros si són infraccions lleus i les greus hauran de fer front a una sanció de fins a sis milions d’euros, mentre que les molt greus podrien ascendir als cent milions d’euros. Un pla ni pactat ni dialogat amb les comunitats autònomes, que són les que l’hauran d’aplicar, i al qual Madrid ja ha dit no. Les conseqüències de la guerra d’Ucraïna es comencen a notar també en les xifres de l’atur donades a conèixer ahir (Lleida és de les poques excepcions), en un clima d’incertesa econòmica que en res beneficia ni els empresaris ni les famílies.

Uns efectes del bel·licisme arran de la invasió russa que ni Europa, ni els EUA ni l’OTAN ni l’ONU han sabut o han volgut parar i els danys dels quals pagarem tots. Resulta descoratjador que després de la crisi de la Covid-19 la diplomàcia mundial continuï sense trobar una sortida dialogada i democràtica a les ínfules dictatorials de Vladímir Putin.Marihuana en augmentEls Mossos porten mesos, anys ens atreviríem a afirmar, decomissant, desmantellant i investigant centenars de casos de plantacions de marihuana al mig de camps de cultiu, naus industrials, baixos i fins i tot cases de poblacions de Lleida. Les nostres comarques en particular i Catalunya en general s’han convertit en productors d’aquesta droga, cosa que ha comportat un augment dels càrtels que operen a Ponent i la delinqüència que hi va lligada.

Darrere d’aquest immens negoci hi ha molts delictes que ocupen les pàgines de successos des de fa anys, com l’assassinat d’un home a les Borges no fa gaire, fins a l’explosió d’aquest dilluns mateix en un pis del Secà de Sant Pere. La policia catalana destina molts agents, operatius i esforços a intentar que minvin aquestes creixents explotacions de maria a Lleida però està clar que la solució no només passa per l’acció policial, sinó per un replantejament general de l’ampli món de les drogues, inclosos el control i la distribució, i de les qualificacions penals. El problema fa temps que el tenim sobre la taula i cal abordar-lo.

tracking