SEGRE

Creat:

Actualitzat:

No hi ha hagut ajornament i demà dimecres és la data límit marcada al calendari perquè entrin en vigor les primeres mesures del nou pla d’estalvi energètic. Un paquet que, entre altres coses, disposa que edificis públics i privats reprogramin la temperatura dels aires condicionats i apaguin els aparadors a la nit. L’objectiu és començar a reduir el consum energètic, com ha acordat amb Brussel·les, davant de l’onada inflacionista i un risc creixent que es materialitzin les amenaces de Moscou d’un tall total en el subministrament de gas a Europa.

Afecta tots els edificis que tinguin usos administratius (els de l’administració pública, oficines, zones d’ús públic, etcètera), comercials (botigues, grans magatzems, supermercats, centres comercials), l’hostaleria, espais culturals com cines, auditoris o centres de congressos i edificis relacionats amb el transport de persones, com estacions i aeroports. No afecta, de moment, les llars. En aquests espais, l’aire condicionat no podrà ser inferior als 27 graus i la calefacció, a l’hivern, superior als 19 graus, i la humitat relativa ha de mantenir-se entre el 30 i el 70 per cent.

De cara al 30 de setembre, els edificis hauran de comptar amb un sistema automàtic de tancament de les portes que donen al carrer per evitar que estiguin obertes de bat a bat, una cosa comuna en grans magatzems, botigues o bars. Els edificis obligats a limitar la temperatura també hauran d’informar sobre les noves mesures d’estalvi a través de cartells o pantalles visibles des de l’entrada. Tenen fins al 2 de setembre per fer-ho.

A més, hauran d’avançar la inspecció d’eficiència energètica, abans que acabi l’any, aquells edificis que hagin realitzat l’anterior abans de l’1 de gener del 2021. El Govern estima que cada grau menys al termòstat representa un estalvi en el consum del 7 per cent. Les excepcions són els centres que no puguin respectar-los per condicions laborals o especificitats del sector, com les cuines dels restaurants.

També en queden exclosos els espais de formació (universitats, col·legis, guarderies), centres sanitaris i hospitals, perruqueries i bugaderies, gimnasos, mitjans de transport (trens, vaixells, avions) o les habitacions dels hotels (sí les zones comunes), entre d’altres. A l’hora d’analitzar les mesures destaquen dos factors. El primer és evident que és la falta de diàleg amb les comunitats autònomes, que són les que hauran de vetllar pel seu compliment.

I el segon, i tant o més important que el primer, és la improvisació constant davant d’un canvi energètic que fa anys que s’havia d’haver previst i executat i que s’impulsa ara, no pel convenciment d’una emergència climàtica, sinó per la falta de diplomàcia per resoldre una guerra amb Rússia que deixa molt dolor ciutadà i grans beneficis a tercers.

tracking