SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Mostremp, el festival de cine rural de la capital del Jussà, va apujar el teló aquest dimecres a l’espai cultural de La Lira renovant l’aposta per la cultura cinematogràfica. L’alcaldessa de la capital del Pallars Jussà, Maria Pilar Cases, va afirmar que “el Mostremp és cultura i a Tremp volem que la cultura no s’aturi. Per això hem fet, fem i farem tot el que sigui possible per aconseguir aquest repte.

La nostra terra és plena de bons artistes, comptem amb un territori comparable amb un plató de cine i un paisatge espectacular del qual poden sortir produccions audiovisuals en un entorn únic”. L’acte inaugural del Mostremp va comptar també amb una acció teatral de la companyia local Teatremp i la intervenció del coordinador del festival, José Bergés, de l’Associació d’Amics del Cinema de Tremp. En aquestes ja onze edicions d’aquesta mostra, el panorama cinematogràfic mundial ha anat canviant amb tancaments continus de sales, amb una disminució de les grans produccions nord-americanes i amb una competència ferotge de les plataformes que amenaça la indústria del cine, almenys tal com l’hem concebut fins ara.

I enmig d’aquest inestable horitzó, una pel·lícula rodada al Segrià i al Pla, que explica vivències quotidianes del món agrícola lleidatà i de la seua gent, guanya l’Os d’Or de Berlín i el film i la seua directora, Carla Simón, es converteixen en un exemple que el setè art segueix viu, que la gent no està cansada de veure pel·lícules ni d’anar al cine i Alcarràs omple i reobre sales, esgota aforaments i demostra que els envoltoris de les coses canvien segons les circumstàncies polítiques, econòmiques, sanitàries o socials, però que el cine continua comptant amb el suport dels espectadors, en el format que sigui. Gran esperança i lliçó que entronca amb l’esperit de Mostremp de visibilitzar la cultura a l’entorn rural, tant en producció com en exhibició i creació. Llarga vida, doncs, a aquest festival que practica el reequilibri territorial artístic, tan important com el de les infraestructures.Parcs eòlicsEls molins de vent del parc eòlic de Solans, entre la Granadella i Llardecans, prenen forma i alguns ja estan complets després del muntatge de les aspes, que van començar a arribar a mitjans del mes de juliol passat i formen part dels primers vint aerogeneradors que posarà en funcionament Lleida en l’última dècada.

Poca cosa per aconseguir els objectius d’energia verda i alternativa de què portem molt temps parlant i debatent sense avançar en els projectes. Si de veritat volem desfer-nos de la dependència energètica fòssil i nuclear, no podem perdre més temps.

tracking