SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Resulta evident que el trencaclosques de l’atemptat jihadista a les Rambles de Barcelona i a Cambrils, que va deixar 16 morts i uns 150 ferits i del qual ahir es van complir cinc anys, no encaixa i que existeixen molts interrogants per resoldre, sobretot per la relació de l’imam Abdelbaki es-Satty amb el CNI i Estat Islàmic i també amb el terrorisme internacional integrista. És també notori que el judici no va aclarir cap dels punts clau de la preparació de l’atemptat i, per descomptat, està clar que les queixes d’indefensió i abandó de les víctimes requereix una actuació més diligent i honrosa del ministeri de l’Interior, que encara a dia d’avui no ha reconegut moltes de les víctimes. Era esgarrifós escoltar ahir alguns dels afectats per la barbàrie del 17 i 18 d’agost del 2017 relatar la poca humanitat de l’anàlisi forense a què van ser sotmesos i com els van interrogar gairebé amb menyspreu o dubtant dels seus testimonis en primera persona.

Com és inusual no aprovar una comissió d’investigació i sens dubte és necessari un revisionisme del que va succeir durant, abans i després del 17-A, però trencar el minut de silenci en honor de les víctimes i els seus familiars no és la manera, ni la forma, ni el moment, per reivindicar la veritat. El respecte en record dels difunts i de les víctimes en general és sagrat, com ho és el dolor que van sentir i senten avui encara tots els seus familiars i amics. Existeixen molts fòrums per reivindicar que s’aclareixin els punts foscos d’aquest atemptat i investigació però no respectar el silenci, com va fer ahir un grup independentista, va ser lamentable.Segueixen les llistes d’esperaUn total de 43.890 lleidatans estan en llista d’espera per a una operació quirúrgica, una primera visita a l’especialista o per a una prova diagnòstica.

Així consta en les dades del CatSalut del juny, i són 4.128 més que al finalitzar el 2021, quan eren 39.762. Aquest augment coincideix amb la millora de la pandèmia i metges consultats van apuntar que entre els motius destaca que “diverses persones han tardat més a anar al metge perquè l’accés al CAP durant la pandèmia era més difícil”. Tanmateix, també van assenyalar que abans de la Covid les llistes d’espera “ja eren llargues”.

Probablement de les dos fonts beguin les llistes d’espera, però el departament de Salut ha de posar remei a aquestes maratons sanitàries per a qualsevol prova o operació. La sanitat sempre ha estat un dels estendards de Catalunya i de la seua eficàcia depèn bona part del benestar col·lectiu de pobles i ciutats. Ha arribat el moment de revertir d’una vegada per sempre les retallades del passat.

tracking