SEGRE

EDITORIAL

El català com a instrument de cohesió

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat el recurs de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) contra les instruccions d’inici de curs de la conselleria d’Educació de la Generalitat per als centres públics i concertats. En aquest recurs, l’associació demanava que es dictés una mesura cautelar que impliqués que “almenys una assignatura, matèria, àrea o activitat de caràcter troncal o anàleg” s’imparteixi en castellà. En la seua interlocutòria, amb data el 26 d’agost, la sala de vacances del TSJC remarca que en el recurs on es demana la mesura s’evidencia que l’objecte d’aquesta coincideix amb l’objecte del recurs interposat, de forma que avançaria pràcticament l’estimació íntegra del recurs si s’hagués acceptat i mostra que el que es pretén en realitat era avançar el dictat d’una resolució favorable a la part recurrent.

Tecnicismes al marge, el que queda clar és que el curs, que s’iniciarà dilluns vinent, dia 5 de setembre, no tindrà un altre canvi de guió que obligui a modificar al castellà el temari d’alguna signatura troncal o similar. Ja és prou trist que la immersió lingüística, que és un dels principals eixos integradors de la cohesió social, sigui qüestionada una vegada i una altra amb l’única finalitat de tensar l’alumnat i professorat, en pro del dret dels pares que els seus fills adquireixin un coneixement suficient del castellà, una cosa que preserva de sobres l’actual model educatiu, com perquè a una setmana de la tornada al col·legi es pretengui continuar judicialitzant una llei que ha estat avalada pel Tribunal Constitucional en diverses ocasions. El català és la llengua oficial de Catalunya i el seu ús és el vehicular a les escoles, sense detriment que el castellà, com a cooficial que és, tingui garantit aprenentatge i coneixement. La immersió és i ha estat un èxit des de la implantació i és l’única forma de garantir la pervivència del català davant de l’ús majoritari del castellà en molts àmbits i sectors de la societat catalana.

Terbolesa de l’aigua

Els aiguats que patim els últims dies no alleugen encara la situació de sequera i, en canvi, provoquen terbolesa a l’aigua per a proveïment de les llars, la qual cosa ha portat alguns municipis a recomanar no beure-la ni utilitzar-la per cuinar. Està bé la prevenció per garantir la salut pública, encara que els dipòsits municipals i les potabilitzadores hi són per garantir la qualitat del subministrament i han de servir per allunyar tota alarma davant de la situació actual. Això sí, els ajuntaments, arribat el cas, han d’ajudar els afectats a proveir-se d’aigua embotellada.

tracking