SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Prop de 3.000 persones utilitzen diàriament les connexions entre Lleida i Barcelona amb trens regionals, AVE i Avant, i les del tren de la Pobla, especialment entre Lleida i Balaguer. L’any passat, les línies de regionals R12, R13 i R14, que uneixen la capital lleidatana amb Barcelona per Manresa i la costa, van tenir 591.886 usuaris, i 228.000 van viatjar en trens d’alta velocitat amb origen o destinació a Lleida, només en el segon semestre, la majoria en Avant. La línia dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) de la Pobla de Segur va sumar 207.367 viatgers, el 2021.

En tots els casos, les dades van ser inferiors a les del 2019 pels efectes de les restriccions per la pandèmia, però aquest any es constata una recuperació en l’afluència de viatgers. De fet, 170.206 persones van agafar un tren de la línia de la Pobla de gener a agost d’aquest any, mentre que en el mateix període del 2019 no van arribar a les 160.000. Una gran part dels usuaris són habituals, ja que agafen el tren per anar a classe o treballar.

Cal suposar que la majoria d’aquestes 3.000 persones són les beneficiàries dels abonaments gratuïts o descomptes per viatjar amb tren. Darrere d’aquestes significatives però fredes xifres hi ha centenars de vides que depenen d’aquest servei per al benestar o estrès de la seua vida quotidiana. Deixant al marge el caos diari de Rodalies Barcelona i les múltiples incidències que pateixen els regionals, tant en la línia de la costa com la de Manresa, la reflexió que s’han de fer totes les administracions és la prioritat absoluta que ha de tenir la millora de les línies ferroviàries si és veritat que volen apostar pel transport públic com a alternativa a les saturades carreteres i contribuir a frenar el canvi climàtic.

Apostar per això necessita molt més que paraules, perquè cal ampliar combois, millorar les infraestructures, fer competitius els preus de l’Alta Velocitat, planificar enllaços entre línies i construir pàrquings públics per no elevar la despesa d’aquestes persones, que quan arriben a les seues destinacions s’han de desplaçar fins a casa. Si aquestes assignatures pendents s’aprovessin, el nombre de viatgers i oportunitats es multiplicaria immediatament i contribuiríem a millorar no només el medi ambient, sinó també la vida de les persones i del planeta.Una llei sense cap ni peusJARC i UP s’uneixen al rebuig d’ajuntaments, consells i, per descomptat, agricultors a la nova llei estatal de residus i sòls contaminants per a una economia circular (llei 7/2022) que no permet cremar restes vegetals generades a l’entorn agrari. El despropòsit i el desconeixement del medi d’aquesta modificació de la normativa actual és total perquè no soluciona res i només elevarà costos.

tracking