SEGRE

EDITORIAL

Senglars i conills, un problema a resoldre ja

Creat:

Actualitzat:

Un tren d’Ouigo que circulava per la línia de l’AVE de Barcelona a Madrid divendres a la nit va xocar contra un senglar a l’altura de Lleida i va quedar aturat més de quatre hores en el tram entre Vallmanya (Alcarràs) i Vallobar. L’impacte amb l’animal va espatllar el sistema de frens i va obligar a parar el comboi, per la qual cosa la companyia va contractar un altre tren des de Madrid per traslladar els viatgers. Els tècnics van aconseguir reparar parcialment el sistema i el tren va poder arribar a l’estació de Saragossa circulant a uns 160 quilòmetres per hora.

El primer que ens hauríem preguntat fa uns anys és com va aconseguir aquest exemplar colar-se en unes vies que estan tancades i súper protegides per evitar precisament aquesta mena d’accidents, però atesa la proliferació els últims anys d’aquests animals, la pregunta es contesta sola. N’hi ha tants i estan ja tan acostumats a bregar amb tota mena d’impediments en el seu deambular, que el que resulta estrany és que no hi hagi més sinistres a les vies fèrries, com sí que succeeixen a les carreteres, més sovint. De fet, gairebé la meitat dels accidents comptabilitzats l’any passat a les carreteres de Lleida van ser provocats per la irrupció de senglars, cabirols i voltors a la via, un problema que també afecta l’Horta de Lleida.

Dels 1.246 accidents a les vies de tota la província el 2021, el 50 per cent estaven directament o indirectament lligats a la irrupció d’un animal a la calçada. A banda d’aquest greu problema per a la seguretat, tant senglars com conills provoquen innombrables danys en tota mena de collites i fins i tot amenacen infraestructures hidràuliques. Els últims a denunciar aquesta problemàtica han estat agricultors d’Oliana i de Peramola, que asseguren haver tingut pèrdues de 60.000 euros als camps de panís les últimes setmanes.

La superfície conreada aquest any de cereal en ambdós municipis és de 180 hectàrees i “més de 30 han estat ja arrasades”, segons l’alcalde en funcions de Peramola, Joan Puig, un dels damnificats. La sequera ha empitjorat la situació ja que redueix el menjar “i els animals es tornen bojos” pels cultius. Així, han optat per recollir el cereal abans de temps, “una solució a mitges perquè el panís no està acabat de créixer i perd valor”. Un problema de primer ordre que almenys rep un respir amb la fi de la vaga de caçadors però que requereix més mesures i més concretes.

La mirada en Londres Ni la sortida de la UE del Regne Unit ha afectat l’homenatge que el món rendeix a la Corona britànica, almenys en l’adeu de la reina més respectada en segles i amb el funeral de la qual acaba tota una era.

tracking