SEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’any 2023 arranca amb augments de les pensions, el salari mínim i l’ingrés mínim vital, malgrat que en aquest exercici també s’esperen pujades de les telecomunicacions i segueixen els vaivens energètics, mentre baixa o s’elimina l’IVA d’alguns aliments, la qual cosa almenys en teoria n’hauria de provocar l’abaratiment, però ahir el canvi de preus era gairebé imperceptible en els productes inclosos (el pa, les farines panificables, la llet, el formatge, els ous, les fruites, les verdures, les hortalisses, els llegums, les patates i els cereals, mentre que es redueix a la meitat, del 10% al 5%, en olis i pastes). La pujada de les pensions el 2023 serà del 8,5%, una revalorització que es va calcular amb la dada d’inflació del novembre i que s’aplicarà a les contributives i a les de les classes passives. Les no contributives s’incrementaran el 15%, mentre que el salari mínim interprofessional pujarà entre un 4,6% i un 8,2%, fins als 1.046 o 1.082 euros mensuals en 14 pagues.

L’aplicació d’aquesta pujada, quan s’aprovi, es farà amb efecte retroactiu i a data d’1 de gener. La base màxima de cotització també es revaloritzarà el 2023 un 8,5%. El pressupost per al 2023 contempla una alça salarial del 2,5% per a empleats públics, més un altre punt variable que anirà condicionat a la inflació del 2022 i el 2023 i a l’avenç del PIB en ambdós exercicis.

El 2023 comença també amb una pujada en la tarifa regulada del gas, que per a aquest primer trimestre serà de mitjana un 8,67% en les tarifes individuals. La bombona de butà començarà l’any en els 18,58 euros i el preu serà de nou revisat el tercer dimarts de gener, si bé fins al 30 de juny continuarà limitat a un màxim de 19,55 euros. Quant a l’electricitat, els peatges que s’inclouen a la factura dels usuaris baixaran un 1,05% de mitjana el 2023.

En el cas dels càrrecs de la factura, el ministeri per a la Transició Ecològica ha proposat rebaixar-los un 9,21% per al 2023. Quant al descompte del Govern central als carburants, que suposava uns 11 euros menys a l’omplir un dipòsit mitjà de 55 litres, decau amb caràcter general ja que només es mantindrà per a col·lectius professionals i el transport per carretera. Les tarifes aeroportuàries, que es reflecteixen en el preu dels bitllets d’avió, es congelen a partir del març del 2023, determinant que l’ingrés màxim per passatger ajustat sigui de 9,77 euros.

Als trens, el preu dels bitllets senzills de Rodalies, Mitjana Distància Convencional i Avant seguiran congelats el 2023, després que el Govern estatal prorrogués la gratuïtat i els descomptes del transport públic per a viatgers habituals. Una costa del gener, doncs, amb moltes incerteses per la inestabilitat econòmica que provoca la inflació derivada de la guerra d’Ucraïna i l’alça dels tipus d’interès, però amb el compromís públic de moderar la tendència alcista.

tracking