SEGRE

EDITORIAL

Bellaguarda, un exemple de repoblació local

Creat:

Actualitzat:

Bellaguarda ha concedit xecs nadó a sis famílies de la població que han tingut fills els últims tres anys. Són subvencions municipals per estimular la natalitat i promoure la repoblació amb iniciatives que assentin els joves al municipi. Ascendeixen a 300 euros anuals durant els cinc primers anys de vida dels nounats, uns ajuts que l’ordenança municipal també estén a menors adoptats.

L’ajuntament demana a les famílies que es comprometin a escolaritzar els seus fills a la guarderia i escola del poble. El consistori va crear aquests ajuts el 2019 i el termini de l’última convocatòria per sol·licitar subvencions es va acabar a finals de desembre. L’alcalde, Olegari Alberich, va explicar que els objectius d’aquests ajuts són “estimular l’arribada de famílies i assentar les que ja hi ha, a banda de garantir la continuïtat de l’escola Set Focs.

Amb aquests diners es vol compensar alguns costos que suposa viure en nuclis allunyats de les ciutats per pagar serveis essencials que garanteixin l’ensenyament i la supervivència del col·legi, ja que els petits municipis no poden perdre prestacions”. Bellaguarda té 288 habitants i la seua escola compta ara amb 18 nens que cursen Primària. Els de Secundaria van a la Granadella.

Les Garrigues és una de les comarques catalanes on l’índex de població envellida és més alt. De fet, molts ajuntaments i el consell comarcal han posat en marxa iniciatives per evitar l’èxode de joves garantint habitatge i treball. Bellaguarda també ha obert una línia de subvencions per a joves emprenedors que inicien la seua activitat a la població, així com per a la rehabilitació d’habitatges buits, a fi que puguin llogar-se a joves famílies.

La iniciativa mereix un especial suport perquè en massa ocasions tendim a culpar només l’administració de la Catalunya buidada, per falta de serveis, vies de comunicació en mal estat i manca d’oportunitats laborals. I aquesta responsabilitat existeix, evidentment, i consells, diputació, Generalitat i Estat han de dissenyar un pla per crear una població sostenible, tant a les ciutats com als pobles, però les iniciatives locals també poden i han de contribuir a assentar i atreure veïns, i el pla de Bellaguarda n’és un exemple.

Menys aturats

Lleida va tancar el 2022 amb 18.057 aturats, la xifra més baixa des del novembre del 2008. Suposa un descens de l’11,3% (-2.289) i amb 198.528 afiliats a la Seguretat Social, un repunt de 2.577 al llarg de l’any (+1,3%). Uns números positius que es repeteixen en el conjunt de Catalunya i Espanya. Bona notícia.

tracking