SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Amb totes les precaucions ètiques a què ens obliga el fet que la implicada sigui una menor i encara amb la investigació en marxa, i per descomptat amb tots els presumptes necessaris ja que el cas no està jutjat, sí que podem fer una reflexió en veu alta arran de la denúncia de violació d’una menor de 12 anys de Bellpuig i posterior detenció d’un jove de 22 anys de Balaguer com a acusat de l’agressió sexual. Els pares, mestres i la societat en general han d’augmentar el focus sobre els perills de les xarxes socials per establir relacions personals entre menors. Els riscos existeixen igualment per als adults, però el sentit comú i la llibertat individual que són inherents als majors de 18 anys no sempre són aplicables als infants.

Els menors estan més desprotegits davant de depredadors sexuals i els controls parentals i socials han de ser molt més grans. Una vegada dit això, no oblidem que la nena és la víctima i que l’acusat de la violació és un jove de 22 anys, sobre el qual recau tota la responsabilitat de les agressions, segons les primeres investigacions reiterades. Ens trobem en una escalada de delictes de violència de gènere en tots els seus vessants, des d’assassinats masclistes fins a violacions.

Encara que tots tenen el mateix origen: falta de respecte a la dona, als seus drets i a la seua llibertat per escollir, no tots poden tenir el mateix tractament i està clar que l’educació és la base en la qual fonamentar el remei per posar fi a aquesta xacra que no cessa i que ha d’abordar-se immediatament.L’any de VallverdúAquest 2023 es compleixen cent anys del naixement d’un dels escriptors més prolífics de Lleida i, amb bon criteri, la Generalitat ha declarat l’Any Vallverdú. L’efemèride arriba amb el protagonista en plena forma. Dijous, sense anar més lluny, va presentar a Balaguer el poemari Atresorat silenci.

És el moment de reivindicar el llegat d’un autor polièdric que amb Rovelló es va guanyar diverses generacions de lectors, però que va anar molt més enllà. Quan el leridanismo va posar en dubte la catalanitat de Lleida, Vallverdú va liderar un moviment intel·lectual de ferm compromís amb el país que es va materialitzar en el llibre Lleida, problema i realitat, que va firmar amb Francesc Porta, Manel Lladonosa, Joan Gabernet i Simeó Miquel. Per no parlar de Proses de Ponent, per a molts crítics la seua millor obra, en la qual va radiografiar la societat lleidatana amb un estil impecable.

Després del fiasco que va suposar que l’any passat des del Govern s’oblidessin del centenari de Guillem Viladot, s’ha d’aplaudir que aquest 2023 es posin en valor Josep Vallverdú i el seu gran amic, el científic Joan Oró. Merescudíssim.

tracking