SEGRE

EL MERCAT LABORAL

Intel·ligència artificial vs. intel·ligència humana

Creat:

Actualitzat:

A les portes del primer de maig i després que tots hàgim estat testimonis de com l’automatització ha anat substituint gradualment una bona part dels treballs manuals, ara i davant de la nova era 4.0 –que ens portarà de ple a la quarta revolució industrial–, l’interrogant que es plantegen és si la Intel·ligència Artifical no acabarà també amb una bona part dels treballs intel·lectuals.

Desplaçarà la intel·ligència artificial la intel·ligència humana?

La setmana passada, mentre tornava de Madrid a Lleida, a l’AVE passaven la pel·lícula El Caso Fischer, la vida del jugador americà d’escacs que va acabar amb l’hegemonia soviètica dominada fins als anys setanta pels soviètics. I que amb la seua victòria sobre Borís Spasski es va pretendre simbolitzar el triomf del capitalisme sobre el comunisme.

Avui, un programa d’ordinador anomenat AlphaGo de Google ha estat capaç de guanyar el triple campió europeu Fan Hui. El més rellevant no és que en el duel d’intel·ligència humana i artificial hagi triomfat aquesta última; el més sorprenent és que aquest programa no havia estat dissenyat per jugar sinó que ha anat configurant-se amb l’exercici i pràctica durant el joc, en un procés similar a com es resolen els problemes per part de la intel·ligència humana.

Millorarà la intel·ligència artificial la humana?

Els cervells artificials no reemplaçaran mai els biològics, però podran estar formats d’una banda biològica i una altra de complementària i tecnològica, donant com a resultat una espècie d’integració entre els éssers humans i els robots que possibilitaran un increment de determinades capacitats actuals. Segons José Luis Cordeiro (prof. University de Silicon Valley), les parts no biològiques del cervell seran més importants que les parts biològiques d’aquest.

Conseqüències de la integració d’intel·ligències?

Com sempre, hi ha experts capaços de veure efectes positius i altres que ens adverteixen de possibles efectes perversos, si la nova tecnologia no s’aplica adequadament. Entre aquests últims hi ha investigadors, científics i pensadors de tot el món que ja han firmat una carta en contra del desenvolupament d’armes d’intel·ligència artificial, una cosa factible en pocs anys i que podria tenir efectes devastadors. Stephen Hawking ha arribat a afirmar que la intel·ligència artificial, els robots o els futurs

kalàixnikovs

podrien suposar un perill per a la raça humana. Marvin Minsky, pare de la intel·ligència artificial, explica que des d’un punt de vista evolutiu estem en una fase de transició d’humans a posthumans i que el salt serà tan gran com el que va ocórrer amb el pas de primats a humans. Entre els camps més beneficiats per la intel·ligència artificial hi hauria el de la medicina, en la qual la robòtica ajudarà que persones amb discapacitats tinguin òrgans biònics (braços, cames, ulls, 3.0, etc.). Segons l’esmentat Marvin Minsky, ens convertirem en una societat molt més avançada, més moderna i més complexa.

Esperem que així sigui i que l’ètica i que les xarxes neuronals prevalguin sobre les informàtiques.

tracking