SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Cultura en acció

Tinent d’alcalde i Regidor de Ciutat i Cultura

Creat:

Actualitzat:

Des de l’arribada a la Regidoria de Ciutat i Cultura, ja fa una mica més de mig any, he tingut l’oportunitat de trobar-me amb molta gent, a títol individual o bé representant entitats. Hem comptat les reunions fetes en aquest període i n’hem sumat 436 fins avui.

Aquestes trobades m’han permès perfeccionar el meu mapa cultural de la ciutat, un mapa que mai serà complet perquè és dinàmic i també perquè, com m’agrada dir, hi ha moltes Lleides i no totes són visibles pels meus ulls. Per això és important entrar en contacte amb les persones que no van als mateixos llocs on anem sempre, que no són de la nostra generació o procedència, que tenen la capacitat de funcionar lluny de l’administració pública i no et demanaran mai hora per venir a parlar. Aquells que practiquen les arts “indisciplinades” i que exploren camins alternatius. Asseure’m a parlar amb persones, escoltar i aprendre molt de tothom. No vull deixar de fer-ho, no he de deixar de fer-ho. Mentre escoltem hem de fer accions i aquest 2020, a la Regidoria de Ciutat i Cultura, en tenim moltes per desplegar.

Ens hem proposat fer una mirada unitària als equipaments d’arts en viu, per millorar-ne l’eficàcia i l’eficiència, però també per explicitar una visió transversal de la cultura, un canvi que ja es va començar a fer des de la marca La Temporada i que ha d’anar més enllà. Introduirem noves fórmules per tal de dissenyar la programació i fer-la més dinàmica i plural.

Una acció cultural que ens ajudi a fer visibles més Lleides, a compartir-les i posar-les en valor. Per això necessitem comptar amb el Consell de la Cultura, al qual proposarem ben aviat una evolució del seu reglament, amb la incorporació de nous agents culturals que aportin diversitat i riquesa.

Ens posem en marxa per desplegar el pla de biblioteques, una assignatura pendent de la ciutat. Es tracta de crear nodes culturals als barris que siguin autèntics revulsius socials, orientats especialment al jovent i que incorporin elements atractius relacionats amb les noves tecnologies. Aquesta tasca, en estreta col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, entrarà aquest any en la fase de plans funcionals i projectes, per poder executar-se a mitjà termini.

Acompanyarem el creixement del nou Museu d’Art de Lleida, per tenir a punt els seus continguts i la seva gestió. Treballarem en el relat cultural de la ciència i la tècnica, perquè també són patrimoni i futur. Potenciarem els festivals de cinema, aprofitant sinergies i incorporant nous llenguatges i formats. Les arts visuals seran marca cultural de la ciutat.

En les polítiques de col·laboració econòmica, anirem transitant cap a la concurrència competitiva, modernitzant les bases per al seu atorgament i fent èmfasi en els aspectes d’innovació social dels projectes.

Vull destacar especialment la bona entesa amb la resta d’administracions del país a l’hora de desplegar aquests objectius. Treballem de forma molt fluida amb la Diputació de Lleida, l’IEI, la Universitat de Lleida i la Generalitat de Catalunya, alineant esforços, compartint projectes i sumant, sempre sumant.

Aquestes són algunes de les accions que durem a terme aquest any, n’hi ha més. La Regidoria de Ciutat i Cultura treballa conjuntament amb Joventut, Festes i Tradicions per poder dur-les a terme i tenim la sort d’estar acompanyats d’un equip extraordinari de persones creatives i molt capaces que estimen la seva feina.

Sou la força d’aquestes regidories i per això us vull agrair el camí que ens esteu ajudant a fer.

tracking