SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Un vell somni fet realitat

1r Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme de la Paeria

Creat:

Actualitzat:

Ara fa justament un any, en una trobada amb més de 300 representants del món econòmic i empresarial de la ciutat, vaig pronunciar literalment aquestes paraules: “La nostra aposta clara per a aquest proper mandat és desenvolupar d’una vegada per totes el polígon de Torre Blanca-Quatre Pilans, així com tirar endavant iniciatives privades de sòl industrial vinculades a l’àmbit logístic que crearan centenars de llocs de treball qualificats i que, en definitiva, ens permetran poder créixer com a ciutat.” Llavors encara era cap de l’oposició a l’ajuntament i érem en plena campanya electoral, a una setmana de les eleccions municipals. La voluntat dels lleidatans expressada a les urnes em va atorgar el privilegi de treballar per Lleida des del govern de la Paeria. I, des del primer dia, una de les meves prioritats, del grup municipal de Junts per Catalunya de Lleida i també del Govern d’Entesa va ser la industrialització de la nostra ciutat.

Tot i la necessitat palesa de sòl industrial a Lleida, des que el 17 de novembre del 2009 la Comissió d’Urbanisme de Catalunya va acordar informar favorablement el caràcter estratègic i territorial del sector Torreblanca-Quatre Pilans, no s’havia fet cap més pas en aquest sentit. Dues legislatures perdudes i més de 10 anys de deixadesa. Actualment els terrenys de Torreblanca-Quatre Pilans encara són rústics.

Doncs bé, aquesta setmana s’ha donat un pas decisiu en l’objectiu de desencallar la situació. La Comissió d’Urbanisme de la Paeria ha informat favorablement a sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la redacció del Pla Director Urbanístic d’activitat econòmica de Torreblanca-Quatre Pilans i Moredilla a Lleida. Aquest acord, que és fruit de nombroses converses mantingudes els darrers mesos amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, serà sotmès a l’aprovació del ple de l’ajuntament divendres vinent.

Un fet que ens omple de satisfacció és que la petició de redacció del Pla Director Urbanístic serà conjunta entre els municipis de Lleida, els Alamús i Bell-lloc d’Urgell. El document de planejament serà supramunicipal, ja que també inclourà un polígon logístic d’iniciativa privada que comptarà amb una terminal ferroviària de mercaderies i que està situat en el límit dels tres termes municipals. Anar de la mà amb dos municipis veïns, un del Segrià i un altre del Pla d’Urgell, fa palesa la vocació de Lleida com a capital creadora de sinergies amb el seu entorn. Una vocació de liderar el territori compartint oportunitats i sense fagocitar el creixement d’altres.

Aquesta operació entre ambdós polígons dotarà la ciutat de Lleida en els propers anys, i amb el desenvolupament urbanístic pertinent, de més de 800 hectàrees de nou sòl industrial. La històrica finca de Torreblanca i el seu entorn, situat a la partida de Quatre Pilans de l’Horta de Lleida, formen l’àmbit de Torreblanca-Quatre Pilans que correspon a uns sòls situats al sud-est del nucli urbà de Lleida. Aquest espai es troba delimitat per la carretera N-240 de Lleida a Tarragona i la línia de ferrocarril R-14 Lleida-Tarragona per Reus. Per altra banda, la partida de Moredilla, que inclou el conegut tossal del mateix nom, es troba al voltant de l’antiga N-II, l’actual LL-11, i de la línia fèrria R-12 Lleida-Barcelona per Manresa.

La Cambra de Comerç i Indústria de Lleida ha insistit en diferents ocasions en la carència de sòl industrial a la ciutat de Lleida i en la necessitat de desenvolupar el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans. Així mateix, l’estudi de la Barcelona School of Management de la UPF titulat La transformació econòmica de Lleida: realitats i perspectives de futur, que fou dirigit l’any 2019 per Oriol Amat i que comptà amb la participació, entre d’altres, del professor de la UdL Ramon Saladrigues, postulà que, per tal de millorar les possibilitats del territori, cal millorar els espais industrials. Segons el document, la quantitat de sòl industrial disponible és una oportunitat per a noves implantacions industrials i, en aquest sentit, remarca que cal seguir augmentant els metres disponibles per a l’ús empresarial.

I això serà aviat una realitat: nou sòl disponible. Sòl industrial i sòl logístic. Però sobretot, si volem reeixir en aquest gran repte, aquest nou sòl ha d’acollir indústria amb estàndards del segle XXI. Haurem de potenciar i innovar en els sectors productius endògens com la producció agrícola la transformació agroalimentària o la construcció entre altres, però, en un món cada cop més globalitzat i competitiu, cal bastir els fonaments de les polítiques econòmiques i industrials sobre els pilars del coneixement i la investigació. Lleida té universitat, centres de recerca i coneixement suficients per ser un pol d’atracció d’aquesta nova indústria.

Una indústria neta, innovadora, assentada sobre un desenvolupament urbanístic sostenible, fomentant la mobilitat de persones i mercaderies, i prioritzant el transport públic. Vetllant per la protecció i gestió adequada del medi ambient, del patrimoni natural i del paisatge, amb l’objectiu de mantenir els valors culturals, històrics i identitaris que caracteritzen la plana de Lleida.

Som conscients que aquest només és un primer pas. Un primer pas que, tot i que òbviament és una gran satisfacció, es transformarà immediatament en una obligació i en una gran responsabilitat. L’obligació de continuar treballant per aquest objectiu i la responsabilitat de fer realitat allò que molts hem esperat des de fa molt anys: promoure una veritable revolució industrial a la Lleida del segle XXI.

tracking