SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Som-hi!

Regidor de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Lleida

Creat:

Actualitzat:

Sembla que la boira es comença a escampar i s’obren escletxes de llum per on transitar amb algunes certeses, però també amb precaució.

Quan a mitjans d’abril pensàvem en els possibles escenaris davant la crisi de la Covid-19 respecte a les activitats culturals, havíem previst diferents opcions. Les més pessimistes ens duien a pensar en un retorn a l’activitat, si fa no fa normalitzada, cap a inicis de 2021. La més optimista, i us confesso que a parer meu molt improbable en aquell moment, era que aquest estiu es poguessin reprendre les activitats culturals presencials.

Aquestes darreres setmanes hem assistit a una acceleració notable dels esdeveniments, que per una banda està produïda per la millora de les dades sanitàries però també perquè la pressió social i econòmica per recuperar l’activitat ha estat elevada. Tot i això, no hem de perdre de vista que, segons ens diuen els experts, cal tenir en compte la possibilitat de rebrots, potser a la tardor. Per això pensem que podem parlar amb certa solidesa d’una finestra d’oportunitat aquest estiu i també, amb prudència, d’una tardor cultural.

Així, i pensant en un juliol i agost amb més gent que d’altres anys a la ciutat, estem enllestint una programació d’activitats que s’escamparà pels barris. I com vam prometre, la represa es basarà sobretot en artistes, músics i companyies de proximitat. Perquè com sabeu, en tenim molts i molt bons. Ben aviat l’explicarem en detall. Aquest juliol també us explicarem novetats sobre un nou festival audiovisual. Un festival que sumarà propostes actuals, n’afegirà de noves, mirarà cap a públics joves i garantirà la projecció de Lleida en aquest àmbit. Més enllà de les crítiques legítimes a qualsevol procés de canvi, creem aquest nou festival després d’un procés d’assessorament amb experts del sector, des del convenciment que la cultura és dinàmica, que l’acció institucional ha de respondre a l’evolució del seu entorn i a la vegada ha d’actuar sota un criteri d’eficiència, també en termes econòmics, però sobretot en termes de retorn social.

Pensant que aquesta tardor tornarem a tenir una finestra d’oportunitat, presentarem molts dels espectacles ajornats a la primavera, la ciutat tindrà jazz i festival de poesia. Alguns formats potser seran diferents, adaptats a les circumstàncies, però estem convençuts que ens permetran explorar nous camins, nous espais de trobada entre la ciutadania i l’activitat cultural. Afortunadament la ciutat és molt viva i, més enllà del que puguem fer des de les institucions, hi ha i estan sorgint moviments i entitats que exploren, proposen i creen. Entre tots i totes fem bategar el cor de Lleida, som-hi!

tracking