SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Àgora de Lleida Oportunitats i aliances per a la ciutat post-Covid

2a tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional

Jordina Freixanet

Jordina Freixanet

Creat:

Actualitzat:

Aquest dimarts es posa en marxa l’Àgora de Lleida. Un fòrum d’anàlisi i debat sobre la Lleida del present i del futur. Un espai que ens ha de permetre analitzar quins han estat els efectes de la crisi sanitària que hem viscut, i les seves greus conseqüències econòmiques i socials, però molt especialment ens ha de permetre trobar propostes, respostes i solucions de la ciutat i per a la ciutat.

Volem fer una reflexió pública, oberta i sincera; des d’una mirada transversal, sobre les transformacions que aquesta crisi ens deixa a llarg termini i els aprenentatges que en podem extreure. D’aquesta manera tindrem més eines per detectar quins són els nous mecanismes que hem de posar en marxa per superar-ne els efectes.

En aquests dos dies de reflexió i debat, reconeguts experts i professionals de diferents àmbits i sectors, com ara la sanitat, l’economia, l’urbanisme, la sociologia, l’antropologia o el treball social, analitzaran i debatran en profunditat com ha de ser la Lleida postcovid. Així, entre d’altres, comptarem amb la presència del doctor Antoni Trilla, cap de medicina preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona; Oriol Amat, catedràtic d’Economia Financera; el filòsof Xavier Antich, l’activista cultural i dramaturga Simona Levi, la politòloga i doctora en sociologia Mariona Lladonosa, el periodista i activista social David Fernàndez, l’economista urbà Ramon Marrades, la consultora en innovació Marta Grañó i l’antropòloga i periodista Joana Soto.

Les jornades estan obertes a la participació ciutadana. Tots els lleidatans i lleidatanes podran fer-hi sentir la seva veu i aportar-hi les seves propostes, ja sigui a través del formulari que trobaran al web de les jornades (agoralleida.paeria.cat) o per telèfon, trucant als dos números habilitats amb aquesta finalitat (973 700 308 i 973 700 301). A més, tothom qui vulgui seguir els debats tindrà la possibilitat de fer-ho de forma telemàtica, perquè s’oferiran tots en streaming, o presencialment des d’una sala del Palau de Congressos de La Llotja. El contingut s’ha estructurat a partir de quatre eixos temàtics: governança i excel·lència operativa; imatge, projecció i promoció de la ciutat; igualtat, diversitat i inclusió, i emergència climàtica i sanitària. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, amb el president de la Diputació, Joan Talarn, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i la periodista Laia Servera, directora de l’InfoK, inauguraran les jornades aquest dimarts. Les obrirà de forma oficial la conferència del filòsof Xavier Antich, Després de la pandèmia: canviarà la nostra vida?

En la primera jornada, les tinentes d’alcalde Sandra Castro, Toni Postius, Sergi Talamonte i jo mateixa presentarem els eixos del congrés. També sentirem Ángeles Ribes, en representació d’un dels grups municipals de l’ajuntament de Lleida a l’oposició, i tancarem el matí amb la taula dels infants i adolescents, perquè la seva opinió també compta.

Pel que fa al primer eix, governança i excel·lència operativa, reflexionarà sobre les aliances territorials i les ciutats; l’administració oberta i les polítiques necessàries de transformació digital des del món local; la transparència i el bon govern; la participació ciutadana i les polítiques públiques per reforçar els vincles democràtics entre govern i ciutadania; i la innovació social i les polítiques públiques, en què es pren com a exemple un cas d’èxit local com és el Centre d’Estudis sobre Joventut i Societat, que recentment ha estat seleccionat i finançat pel CSIC per estudiar els efectes de la crisi de la Covid-19 en l’ocupació juvenil.

Les periodistes que participen en la jornada faran de relatores. Recolliran totes les intervencions i reflexions en unes conclusions finals, algunes de les quals es podran afegir al pla d’acció municipal que presentarem ben aviat.

Així doncs, us animo a participar-hi, a prendre part d’aquest fòrum i a escoltar, aportar, proposar i escriure junts la Lleida que volem.

tracking