SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

La Paeria ajuda les famílies a conciliar la vida laboral, familiar i personal

Creat:

Actualitzat:

A més, la feminització suposa també posar la vida al centre de les polítiques públiques, incloure a l’agenda política de totes les administracions nous temes que afecten directament el benestar de les persones i que havien estat relegats fins ara, com les cures, la conciliació i la corresponsabilitat.

Aquesta setmana hem presentat dos projectes que concreten amb força aquesta centralitat de les cures, de la conciliació i de la corresponsabilitat. Vam iniciar la setmana amb el projecte +TempsxTu, un nou servei gratuït de cura puntual d’infants de 4 a 12 anys, que començarà el 19 d’abril i que s’allargarà fins a final de curs en mode pilot. +TempsxTu vol contribuir a la conciliació de la vida laboral, familiar i personal de les famílies.

Els permetrà deixar durant 2 hores els seus fills i filles, un màxim de 2 dies a la setmana, per fer gestions, anar a visites mèdiques, a entrevistes de feina, fer formació o senzillament disposar d’una estona de respir i autocura. Estarà disponible de dilluns a divendres, de 16.30 h a 20.30 h, a l’Escola Pràctiques I, l’Escola Sant Josep de Calassanç i la Ludoteca de La Bordeta, i els dissabtes, de 9.30 h a 14.00 h i de 16.30 h a 19.30 h, a les ludoteques de la Bordeta, Centre Històric i Balàfia. Es tracta d’un servei universal, al qual poden accedir totes les famílies, però que prioritzarà les monoparentals, les mares víctimes de violència masclista i les mares en situació d’atur de llarga durada i/o majors de 52 anys.

A partir del dia 12, al web http://educacio.paeria.cat, les famílies podran donar-se d’alta al servei i, posteriorment, reservar les franges en què necessitin fer-ne ús. Després d’aquest període pilot, avaluarem el servei per introduir-hi millores i el tornarem a oferir el curs vinent.Dijous presentàvem totes les novetats de les activitats d’estiu de la Paeria. Novetats que van adreçades a facilitar la conciliació de les famílies, a arribar a un nombre més gran d’infants i a incrementar el ventall d’activitats.

Pensant en les famílies i per tal d’atendre les seves necessitats de conciliació, hi ha tot un seguit de canvis importants. En primer lloc, aquest any l’oferta d’activitats cobreix tot el període de vacances d’estiu, de manera que les famílies poden disposar d’activitats públiques esportives, des del primer dia de vacances fins al darrer, i de lleure educatiu, els mesos de juliol i agost. En segon lloc, oferim un total de 4.156 places: 2.264 entre Estiu de Petits i Estiu de Joc i 1.892 d’Esportmania, la qual cosa suposa més de 1.400 places que en anys anteriors.

Mai abans hi havia hagut una oferta de places tan gran, mai havíem pogut arribar a un nombre tan gran d’infants i tan diversos. Amb l’increment de places, a l’Estiu de joc, passem de 5 centres educatius on es feien les activitats a 10. D’aquesta manera cobrim totes les zones educatives i garantim que hi hagi com a mínim un centre en cadascuna de les zones i dos en aquelles amb més infants.

Per tant, som més a prop de les famílies i oferim més opcions de tria per proximitat al domicili, a la feina, a casa dels padrins.. En tercer lloc, hem ampliat els horaris de les activitats en mitja hora, a primera hora del matí i una altra mitja hora més al migdia, de manera que les famílies tindran més marge en deixar i recollir els seus infants. En quart lloc, hem introduït bonificacions per a les famílies monoparentals, nombroses i per a mares víctimes de violència masclista, una demanda que hem atès per facilitar-los l’accés a les activitats.Pensant en els infants, en els seus interessos, motivacions i talents, hem diversificat l’oferta d’activitats perquè puguin triar les que més els agradin, siguin esportives, casals genèrics d’estiu i/o temàtics (teatre i artístic o cientificotecnològic).

I també pensant en el principi d’equitat, a fer efectiva la igualtat d’oportunitats i amb la clara voluntat de no deixar cap infant enrere, hem ampliat la reserva de places per necessitats educatives. L’any passat la vam fer per primer cop per incloure els infants amb necessitats socioeconòmiques. Aquest any, reservem un 30% de les places per necessitats educatives de qualsevol tipus.

Per primer cop, en aquesta reserva incloíem places per a infants amb algun tipus de diversitat cognitiva o funcional, perquè volem garantir el seu dret de gaudir de lleure educatiu públic i el dret de les seves famílies a la conciliació i al respir. Per fer-ho possible, hem multiplicat per 6 el nombre de monitoratges per atendre aquestes necessitats específiques de suport educatiu.I demà comencen els nous casals de Setmana Santa en 3 escoles de la ciutat. En aquesta primera edició, 216 infants de la ciutat, de 3 a 12 anys, podran fruir de les activitats de lleure que oferim.

Per les vacances de Nadal, repetirem amb més places. D’aquesta manera, amb els nous casals de Setmana Santa i Nadal, l’ampliació de les activitats d’estiu i el projecte +TempsxTu, des de l’ajuntament de Lleida contribuïm a ajudar les famílies en la conciliació de la vida laboral, familiar i personal en tots els períodes no lectius, tot garantint el dret a un lleure educatiu públic i de qualitat als infants, amb la voluntat de no deixar-ne cap enrere. D’aquesta manera, posem les cures, la conciliació i la corresponsabilitat al centre de les nostres polítiques.

tracking