SEGRE

Creat:

Actualitzat:

De Lleida al món! Així és com podríem titular aquesta nova aventura en la qual ens veurem immerses. I és que a finals d’octubre portarem el nom de Lleida a Corea del Sud amb dos projectes que han estat seleccionats per participar en el XVI Congrés Internacional de Ciutats Educadores, que enguany se celebra a Andong. En la trobada participaran dos mil congressistes de 35 països d’arreu del món.

En total, es presentaran seixanta projectes que s’han definit com a bones pràctiques, entre les quals dues tenen el segell lleidatà.Aquest reconeixement internacional és, per a nosaltres, un reconeixement a l’esforç i al temps que dediquem, dia a dia, per convertir Lleida en la ciutat en la qual volem viure: una ciutat educadora que posa els drets de les persones, sobretot dels infants i dels joves, al centre. Una ciutat que visualitza el futur des del present, tenint en compte en tot moment el passat. És per això que un dels projectes presentats tracta sobre el passat: memòria històrica i educació es donen la mà perquè els més joves coneguin la cruesa de les guerres.

Buchenwald-Mauthausen és un projecte de la Paeria, en col·laboració amb l’Amical de Mauthausen, en el qual els joves lleidatans coneixen les conseqüències de la Guerra Civil i de la II Guerra Mundial, incidint, especialment, en l’exili i les deportacions que patiren les persones espanyoles republicanes als camps de concentració nazis. L’objectiu és que els més joves coneguin el drama humà que van suposar aquestes dues guerres i es du a terme en els instituts lleidatans que formen part del DEMD Grup de professorat de secundària del departament d’Educació i el Memorial Democràtic. Perquè els joves es capbussin en aquest projecte i descobreixin les històries que es van amagar darrere de la Guerra Civil i la II Guerra Mundial, el projecte Buchenwald-Mauthausen compta amb conferències sobre la deportació als camps de concentració nazis en els instituts que formen part del grup DEMD, a més de visitar diverses exposicions fotogràfiques sobre l’Holocaust i el camp de concentració de Mauthausen.

A les aules es representa, en el marc d’aquest projecte, l’obra teatral Ruhe! –silenci, en català–, una obra de teatre documental produïda per la Paeria i pensada per explicar i plasmar les històries de vida dels familiars i dels descendents de les persones que van estar als camps de concentració de Buchenwald i de Mauthausen. A més, gràcies a aquest projecte, el 2019 un grup d’alumnes va viatjar a Mauthausen per fer un treball d’investigació sobre la deportació.El segon projecte que presentarem al Congrés Internacional de Ciutats Educadores són els punts de suport digital, establerts en cinc centres cívics de la nostra ciutat, que volen apropar i fer més fàcil la comunicació entre la ciutadania i l’administració, facilitant tots aquells tràmits que es duen a terme online. Una iniciativa que pretén ajudar la ciutadania a ser autònoms en les tramitacions electròniques de l’ajuntament de Lleida o d’altres administracions.

Els punts de suport digital són un projecte sorgit del treball en xarxa de dues regidories –la de Presidència i la de Participació Ciutadana– i l’Institut Municipal d’Ocupació amb la col·laboració de CaixaBank, a més de l’esforç i la feina de l’equip d’informàtica que hi ha participat.Amb aquests dos projectes, reconeguts internacionalment i sorgits del treball en xarxa de diferents àmbits, refermem el compromís de la Paeria amb la ciutat de Lleida: som ciutat de drets i d’oportunitats. Una ciutat que vetlla i col·loca les persones al centre. Una ciutat que recorda el passat per encarar els reptes del futur.

I és que amb el projecte Buchenwald -Mauthausen tenim encara més clar que Lleida, la nostra Lleida, és ciutat educadora.

tracking