SEGRE
Dades per reflexionar

Dades per reflexionarSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ja comencem a tenir dades objectives per poder analitzar millor tot el que va passar a Espanya l’any 2020 amb la pandèmia del Covid. L’INE (Instituto Nacional de Estadística) ja ha donat les dades oficials de morts durant el 2020.

Com era de preveure les dades han estat eloqüents: amb 492.930 morts és el pitjor any des del ja llunyà 1941. En relació a l’any 2019 l’any passat van morir 74.227 persones més.

D’aquestes el Ministerio de Sanidad en reconeix 51.078 com a vinculades amb el Covid. Queda tot i així un increment de més de 23.000 persones, a les quals no es dona explicació.

Per tant, és molt possible que, com van apuntar diversos partits polítics, les dades oficials haurien de ser més elevades, ja que una bona part d’aquestes 23.149 persones mortes també estarien vinculades amb aquest virus. Sobretot durant els primers mesos –març i abril–, quan els protocols de detecció encara no funcionaven a ple rendiment.

A data de 16 de juny de 2021 ja són 80.615 els morts segons el Ministerio! A banda queden els milers de persones que han quedat amb seqüeles. També és molt interessant analitzar l’increment de morts per comunitat autònoma.

Sobretot després de veure la disparitat de criteris fets servir entre unes i altres per fer front al Covid. La mitjana estatal és del 17,7%, però hi ha una comunitat autònoma que més que duplica aquesta quantitat: Madrid amb un 41,2%.

Catalunya, molt menys generosa en l’aplicació de mesures per limitar el contacte entre persones en els espais públics, està per sobre la mitjana amb un increment del 23% , però força lluny de les dades de Madrid. Ara amb aquestes dades cada persona pot treure les seves conclusions i analitzar tot el que s’ha dit i fet en el darrer any.

Ja no hi ha lloc per a suposicions o crides demagògiques de “libertad”, ara hi ha números concrets, estadístiques i percentatges. Ara ens podem continuar autoenganyant i fent demagògia, però la realitat del números s’imposa.

De la mateixa manera que s’imposa aquella màxima que em va dir un polític: els morts no voten, has de tenir contents els que van a votar a les properes eleccions. Ben cert i així ens va.

tracking