SEGRE
Terra de cine

Terra de cineSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Amb l’Os d’Or de la Berlinale per Alcarràs de la directora Carla Simón, Lleida ha aconseguit, amb l’amplitud de formes en què es representa a l’obra: territori, persones, dialecte autòcton, realitat social, actors no professionals, la pagesia..., sortir més que beneficiada d’aquest guardó. El film, molt allunyat del patriòtic i propagandístic La Fiel Infantería rodat –en gran part– a la capital durant el franquisme i també amb la participació de molts extres autòctons, ha permès tornar a posar Ponent en el mapa mediàtic i de grans èxits del setè art. La vinculació que tenim amb el món del cinema no és ni efímera ni singular, sinó molt completa.

Lleida és el bressol de Festivals com l’Animac o la Mostra de Cinema Llatinoamericà, i acull la plataforma Som Cinema que promou les produccions catalanes. Forma futurs professionals a l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT), que té la seu als Estudis Màgical de Gardeny, on també hi ha el CECAAC (centre experimental de la cinematografia catalana). Amb Terra de Cinema, la Paeria promou que la capital aculli el rodatge de produccions fílmiques, com la que va fer Carles Porta amb Segon Origen basat en l’obra de Manuel de Pedrolo.

I la UdL custodia l’extens fons que va donar el director Francesc Betriu. Noms com en Jaume Balagueró han aconseguit fer-se un lloc en el món cinematogràfic, i d’altres que vindran com Ramon Térmens, David Casals-Roma o bé el realitzador Xavier Mitjana, auguren grans èxits futurs a Ponent. Però també no hem d’oblidar figures que ens han deixat, com l’Antonio Boneu o el Josep Miquel Aixalà, amb brillants carreres en l’àmbit de la gran pantalla.

D’altra banda, per molt que enumeri més espais, persones, pel·lícules, crítics o grans actors que tenim a casa nostra (que disculpeu-me que no els hagi citat), tristament sempre seran insuficients per obtenir una bona promoció de l’afabilitat de la Terra Ferma. Ara bé, com sempre, el dia que aparegui Woody Allen en un reconegut restaurant lleidatà, tot menjant caragols, llonganissa i una taronja tropical del Glas acompanyat del Tatxo Benet i de Jaume Roures, per tal d’anunciar que la seva pròxima pel·lícula es rodarà a la Seu Vella amb una de les parelles més exitoses de Hollywood, aquell dia (sí que sí) serà el que aconseguirem tot allò que hem treballat i lluitat durant molt de temps.

tracking