SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La nombrosa participació de jubilats i jubilades en les manifestacions en contra de les retallades a les pensions (una pujada del 0,25% és tècnicament i políticament una retallada) que han estat convocades a més de trenta ciutats espanyoles em sembla una moguda considerable i una sacsejada necessària per despertar la narcotitzada opinió pública del país. Si durant els anys de crisi les pensions dels nostres jubilats i jubilades han servit de matalàs i de bàlsam social als estralls generats per la situació econòmica a través de la transferència de rendes de pares pensionistes a fills aturats, ara quan se’n comença sortir, a empentes i rodolons, ens trobem que el biaix ideològic del govern juntament amb l’avidesa de negoci d’un sector com el de les assegurances i els bancs que ha perdut gran part del pastís que els alimentava dibuixen un escenari de pors i dubtes respecte de la seva continuïtat.

Que el govern i els sectors econòmics concernits vulguin amenaçar el sistema de pensions em sembla miserable i molt difícil d’implementar en democràcia, que els i les pensionistes estiguin disposats a disputar-los al carrer l’hegemonia cultural i política em sembla fenomenal. Aquesta gent són els mateixos que van contribuir a la construcció del sistema de protecció social de la democràcia amb les seves lluites als centres de treball i al carrer.

Saben el pa que s’hi dóna i que si un no lluita per si mateix ningú no ho farà per ell. Els sindicats, en particular els i les pensionistes de CCOO, fa temps que ens ho recorden predicant amb l’exemple al carrer, fins i tot en aquells moments en què no era fàcil ser-hi perquè no eren tants i tantes com ara. Sempre han estat punta de llança de les lluites justes i en benefici de tothom i ara anticipen el que vindrà, més aviat que tard. La cohort d’homes i dones majors de 65 anys, en poc més d’una dècada serà sociològicament la més nombrosa i continuarà sent políticament molt activa.

Qui vulgui fer política en contra dels seus interessos ho haurà de gruar molt, sobretot si segueixen l’exemple d’aquests homes i dones que avui s’han empoderat i estan disposats a exercir efectivament el seu poder. En el futur immediat qui aixecarà les banderes de la justícia i la igualtat amb més energia serem la gent gran. No en tinguin dubte.

tracking