SEGRE

TRIBUNA

La responsabilitat municipalista d'ERC

President i Secretària General de la Federació Regional de Lleida d’ERC

La responsabilitat municipalista d’ERC

La responsabilitat municipalista d’ERCSEGRE

Creat:

Actualitzat:

En pocs dies tres municipis de la demarcació de Lleida viuran els canvis a les seves alcaldies a través de processos de censura que, lògicament, són traumàtics i generen un cert sotrac entre la ciutadania, a la qual ens volem adreçar des d’aquestes línies per posar de manifest que la responsabilitat municipalista de les dones i els homes d’Esquerra Republicana de Catalunya ha fet possible que cap d’aquests ajuntaments entri en inestables crisis de governabilitat. És legítim que es vulguin llançar missatges acusadors cap a les noves alcaldies, però res més lluny de la realitat. Com al seu dia va escriure Mark Twain, “és més fàcil enganyar la gent que mostrar-li que ha estat enganyada”.

Quins són els punts comuns en els tres casos, més enllà que les alcaldies recauran sobre regidors i regidores d’ERC? Doncs que, en els tres, han estat els grups municipals republicans els que han hagut de fer una passa endavant per conformar nous governs després que les alcaldies anteriors hagin entrat en crisi, quedant-se en minoria, ja sigui per la marxa dels seus socis de govern o per l’expulsió dels mateixos. Governar no és fàcil, i fer-ho en coalició requereix una mà esquerra que, de vegades, no tots els grups de govern tenen.

A Maldà, l’alcaldia es va quedar en minoria per la marxa “per motius personals” d’un dels regidors de l’anterior govern de coalició. Aquest municipi de l’Urgell elegeix els seus representants a través del mecanisme de consell obert, de manera que no són els partits els que recanvien els seus edils sinó que en dimitir un (del partit que sigui) el substitueix el següent més votat (independentment del partit al qual pertany). Felicitem Anna Salla, la nova alcaldessa republicana de Maldà, que en la nova situació ha sabut articular una majoria de govern que confiem que donarà estabilitat al municipi.

A Ponts, en els dies previs de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, l’alcalde decideix expulsar del seu govern els dos regidors del grup amb el qual governava en coalició argumentant desavinences en la governabilitat. L’alcalde es queda en minoria i és ERC –que va ser la llista més votada i amb més regidors a les eleccions municipals del 2019– la que és llavors cridada a articular una nova majoria que doni estabilitat a l’Ajuntament. Fins i tot es va plantejar un govern provisional d’unitat, sense modificar l’alcaldia, per gestionar els efectes de la crisi sanitària en aquest municipi de la Noguera, perquè la prioritat era protegir la ciutadania. Felicitem Solés Carabasa, que ha de ser la nova alcaldessa de Ponts demostrant que les coalicions de govern són un exercici permanent de confiances i responsabilitats compartides.

A Cervera, novament l’alcaldia resta en minoria per les desavinences internes entre els socis del govern. ERC, a l’oposició a la capital de la Segarra malgrat haver estat la llista més votada a les eleccions municipals del 2019, es veu igualment cridada a aportar estabilitat en un altre municipi on els equilibris d’una coalició governant han restat trencats enmig de la gestió de la pandèmia. Felicitem Joan Santacana per la gestió responsable de la situació que ha realitzat aquests dies en la confiança que sabrà estabilitzar un mapa municipal que, d’antuvi, és complex a la Paeria cerverina.

Maldà, Ponts i Cervera són, ara com ara, exemples ben pràctics i fefaents de com a ERC ens prenem amb molta seriositat la responsabilitat de governar, sabent que els governs de coalició de diferents grups són els que manten vegades millor representen una majoria plural i diversa de cada municipi. I que, cada vegada que calgui, els nostres conveïns ens trobaran per fer una passa endavant quan els seus governs entrin en inestabilitats internes. La nostra prioritat és la gestió transparent i eficaç i facilitar a la ciutadania els millors serveis públics possibles. Són principis que conformen el nostre ADN com a formació política.

tracking