SEGRE

TRIBUNA

Força Infermera: tornarem a donar la cara per Lleida!

Presidenta del COILL

Força Infermera: tornarem a donar la cara per Lleida!

Força Infermera: tornarem a donar la cara per Lleida!SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Estic preocupada i no voldria que aquest article que us adreço com a presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), es vegi entelat per aquest sentiment.

Com moltes de vosaltres, després de més de 25 anys exercint en l’Atenció Primària com a infermera assistencial o al capdavant de la gestió, coincideixo que la formació i l’experiència ens aporten la seguretat necessària per fer front a qualsevol situació. Situació que, per nova que sigui, sempre tindrà una solució més o menys ràpida i satisfactòria. Però, a dia d’avui, el daltabaix que ha provocat la pandèmia de la Covid-19 fa trontollar la normalitat amb què hauríem d’exercir la nostra professió.

Us exposo aquest neguit perquè no voldria que aquesta situació –fins ara, puntual– ens faci el salt i s’estengui en el nostre col·lectiu de forma generalitzada. Soc conscient que el coneixement científic de la malaltia és encara incipient o que el Sistema de Salut roman plomat per les retallades, o que la gestió de la pandèmia ha estat (com a mínim) controvertida; però no podem adobar la situació fent concessions al desànim perquè, tot i ser legítimes, no ens les podem permetre. Sí, ho repeteixo: no ens les podem permetre.

La infermeria som la primera força de treball en salut arreu del món i sí, a Lleida, tot i tenir una ràtio històrica que hauria d’avergonyir els diferents governs que han passat per qualsevol de les administracions competents, també ho som. I no ho som perquè sí: ho som perquè assumim la major part de les competències sanitàries que afecten la Salut Pública. A Lleida, som 2.451 infermeres i infermers col·legiats, molt poques per a una província de 434.930 habitants (INE, 2019) i que, a més, és una de les més extenses i amb més dispersió demogràfica de l’Estat. La ràtio? Una única infermera per cada 177 persones. Tenint en compte l’alt grau de contagi i els pics constants de transmissió comunitària de la Covid-19, som davant d’una situació summament complexa de la qual no s’albira un final pròxim ni, malgrat els avenços en el camp de les vacunes, solucions a curt termini.

Conclusió: tenim dues opcions. L’una, seure a lamentar-nos i esperar que la tempesta amaini, i malbaratar les nostres capacitats; o l’altra, prendre la iniciativa i tornar a donar la cara com fem des del mes de març. I, sincerament, la primera no és una opció. En aquest sentit, us trasllado algunes de les reflexions que hem fet en el si de la Junta del COILL i uns convido que obriu el debat en els vostres equips d’infermeria per detectar aquestes febleses, que ens sobreexposen físicament i emocionalment a la Covid-19, i les transformeu en aportacions per protegir la nostra comunitat i el nostre col·lectiu de les mancances que pugui mostrar el Sistema de Salut:

Qualitat assistencial vs. Precarietat laboral

La defensa dels drets professionals l’hem d’exercir en l’àmbit corresponent i, alhora, vetllar perquè l’impacte de la precarietat laboral sobre la qualitat assistencial sigui el menor possible.

Mentoratge, Sèniors vs. Júniors

Les infermeres amb expertesa han d’assumir el mentoratge de les més joves. És la nostra responsabilitat accelerar el seu aprenentatge per proveir-les d’experiència i protegir-les en aquesta situació excepcional.

Conciliació: Formació vs. Jornada laboral

Conscient de la dificultat per conciliar formació i jornades laborals maratonianes, així com de les restriccions de la presencialitat, el COILL ofereix des del mes de juny accés gratuït a totes les col·legiades, amb subscripció prèmium, a la plataforma digital SalusOne.

Pandèmia vs. Salut emocional

Cal estar atentes a qualsevol indici d’afectació mental o estrés emocional, propi o de la resta de companyes. El COILL posa a disposició de les infermeres i infermers col·legiats i de forma gratuïta diferents serveis de suport psicològic, telemàtics i presencials, amb la confidencialitat més absoluta.

Des del COILL us encoratgem a transformar la Força Infermera des del benestar individual de cada infermera i infermer i posar-nos a disposició de la nostra comunitat, que bé es mereix trobar respostes en el nostre Sistema de Salut. Per Lleida!

Força Infermera: tornarem a donar la cara per Lleida!

Força Infermera: tornarem a donar la cara per Lleida!SEGRE

tracking