SEGRE
95 anys aportant valor

95 anys aportant valorSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Aquest mes de març és especial per a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. I ho és per dos motius: d’una banda, perquè fa 95 anys que un 5 de març s’aprovava el Reial Decret de creació de la llavors Confederació Sindical Hidrològica de l’Ebre, que seria publicat a la ‘Gaceta de Madrid’ l’endemà. 95 anys d’una idea que perdura i que és el reflex del servei que la institució ha donat a la societat i que avala un model de gestió participatiu sota el criteri d’unitat de conca.

D’altra banda, el dia 22 se celebra des de l’any 1993 el Dia Mundial de l’Aigua sota el lema “Valorem l’aigua”, i des de les Nacions Unides se’ns demana una reflexió en aquest sentit.

Precisament des d’aquesta òptica és on l’experiència de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre té més valor. Han estat 95 anys en què aquesta organització peculiar ha acompanyat l’evolució de les mirades de la societat cap a l’aigua.

Aquestes visions de l’aigua han partit de la necessitat de donar satisfacció a les nostres demandes bàsiques com són el subministrament d’aigua de boca en quantitat i en qualitat, la producció d’aliments i la contribució al sistema elèctric nacional.

Aquesta visió pragmàtica requerida amb urgència quan la Confederació va iniciar la seua etapa la va portar a fer una aportació essencial amb la construcció d’embassaments i canals amb una gestió participada. Una evolució al llarg de la major part del segle XX que ens ha portat a un grau de benestar del qual poc se sospitava al començament i que ha suposat, sens dubte, una fórmula d’èxit.

Però la societat ha anat ampliant les seues ambicions i ha anat donant pes a una visió més ambiental de l’aigua. Satisfeta la quantitat, la qualitat es fa més preuada i juntament amb el control dels abocaments es van iniciar plans de depuració per les Comunitats Autònomes en els quals la Confederació ha jugat també un paper rellevant.

Finalment, la introducció del concepte dels rius com a ecosistemes que cal protegir ens ha portat a l’objectiu de compatibilitzar la satisfacció de les demandes amb el bon estat de les aigües, punt on ens trobem en aquest moment.

Però les visions sobre l’aigua són sempre àmplies, polièdriques, riques. La història de la nostra relació amb l’aigua reflecteix aquesta visió històrica que mostra d’on venim i la necessitat de pactar i d’organitzar-nos per seguir endavant. La nostra cultura està impregnada de tradicions antigues com els raiers, les bugaderes o els moliners, que són reflex de la convivència diària amb l’aigua. La nostra literatura, pintura, música i escultura donen senyals constants de la referència a l’aigua com a element vital que ha evocat la inspiració d’artistes.

Avui s’impulsen noves visions de l’aigua com la recreativa, amb la valoració dels senders fluvials, la navegació, la pesca, els banys o els passejos pels parcs fluvials. L’aigua es vincula amb les nostres emocions, amb el nostre esperit. El caràcter vital, essencial de l’aigua ens atreu i ens embruixa i ens fa sentir part d’un tot connectant-nos amb la Natura.

I en aquest camí de visions múltiples, unes vegades racionals i altres de viscerals però sempre enriquidores, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre té la vocació de continuar sent companya de viatge de la societat, aglutinadora de percepcions i impulsora d’accions compromeses i solidàries. I així, continuar complint anys de la mà d’una societat en evolució a la qual hem de donar servei.

95 anys aportant valor

95 anys aportant valorSEGRE

tracking